7 проби (6 в София-град и 1 в Кюстендил) с

...
7 проби (6 в София-град и 1 в Кюстендил) с
Коментари Харесай

50% ръст на заболелите от COVID-19

7 проби (6 в София-град и 1 в Кюстендил) с подварианта ВА.5 на Омикрон бяха открити у нас след целогеномно секвениране на 88 проби, взети от пациенти със SARS-CoV-2. Пробите са взети в интервала 05 май - 03 юни, като са изпратени от 13 разнообразни лечебни заведения от 16 области на страната. При всички 88 клинични проби е открит вирусният вид Омикрон, като съотношението на подвариантите е, както следва: ВА.2 (76,1%), ВА.2 и неговите подварианти общо (92%). ВА.5 е открит при 8% от изследваните проби.

През май 2022 година два подварианта на Омикрон – BA.4 и BA.5, бяха оповестени от СЗО и ECDC за „ разновидности, будещи безпокойствие “. Подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5 са открити за първи път в Южна Африка, надлежно през януари и февруари 2022 година, а все още към този момент са преобладаващи там.

BA.4 и BA.5 имат доста от разновидностите, присъщи на в началото открития вид Омикрон, само че имат повече общи черти с разновидността BA.2. Те имат редица спомагателни разновидности, някои от които могат да трансформират характерностите на вируса.

И двата нови разновидността носят разновидността L452R – разновидност в гена на така наречен шипов протеин, която преди този момент беше открита само при Делта разновидността на SARS-CoV-2. Шиповият протеин е значим, защото се употребява от вируса, с цел да заразява човешките кафези и дефинира какъв брой елементарно се предава вирусът. Тази разновидност прави вируса по-заразен и може да му помогне отчасти да избегне имунната отбрана.

За последната седмица е регистриран 50% растеж на заболяемостта от COVID-19 в България. Ръст се регистрира и в седмичната категоричност на направените проучвания – 9,98% от направените проби са позитивни, което съставлява растеж от 73%. Данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания сочат, че към 29 юни 14-дневната заболяемост в страната е 56,69 на 100 хиляди души население. С оглед възходящия брой на случаите на COVID-19 в страната и открития към този момент у нас подвариант BA.5 на Омикрон, Министерството на здравеопазването приканва:

· Гражданите с недоволства и признаци, присъщи за COVID-19 (главоболие, мощна изнемощялост, болки в гърлото, хрема, кихане, загуба на вкус и др.), следва да се изолират и съветват с доктор.

· При съществуване на недоволства, даже и лека хрема, отложете срещите си с други хора, с цел да ги предпазите от вероятно заразяване със SARS-CoV-2.

· Силно целесъобразно е носенето на защитни маски за лице на закрито и на местата със скупчване на доста хора – публичен превоз, търговски центрове, магазини, базари, гари, автобусни спирки и така нататък

· Спазвайте отдалеченост на публичните места, по опция избягвайте местата, на които се струпват доста хора по едно и също време.

· Мийте ръцете си със сапун и вода, а при неспособност - използвайте дезинфектант за ръце на спиртна основа.

Ваксинацията против COVID-19 остава най-сигурният метод да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дълготрайни последствия за здравето. Възрастните хора, както и всички други, чийто имунитет е отслабен, са изключително застрашени при заразяване със SARS-CoV-2. Хората, които принадлежат към тази рискова група и всички, страдащи от хронични болести, е целесъобразно да се имунизират против COVID-19 допустимо най-рано. Ваксините против COVID-19 защищават от тежко боледуване и при заразяване с подвариантите BA.4 и BA.5 на Омикрон.

В България към този момент е позволено и слагането на втори бустер иРНК ваксина при лица над 18 година, чийто приключен имунизационен курс е с двудозова ваксина, напомня БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР