7 партии с възможност за представителство в следващото Народно събрание.

...
7 партии с възможност за представителство в следващото Народно събрание.
Коментари Харесай

“Тренд“: 7 партии имат шанс за депутати в новия парламент

7 партии с опция за посланичество в идващото Народно заседание. ГЕРБ усилва дистанцията си по отношение на Българска социалистическа партия, достигайки близо 7% преднина. Очакваната изборна интензивност е сред 2 милиона и половина и 2 милиона и 900 хиляди.

Това са част от изводите от изследване то на „ Тренд “, по поръчка и с финансиране на Nova Broadcasting Group, осъществено измежду 1005 ефикасни изявленията, извършени измежду пълнолетни български жители с право на глас. Изследването е извършено сред 26 и 30 март по метода директно полустандартизирано изявление „ лице в лице “. Максимално допустимата стохастична неточност е ±3.1%.

На финала на предизборната акция, не се записва структурна смяна в електоралните настройки по отношение на предходните месеци. ГЕРБ остава първа политическа мощ с 28.6% от деклариралите, че ще гласоподават на идните парламентарни избори. Отчитаме увеличаваща се отдалеченост сред първите две партии , дължаща се на лека ерозия в поддръжката за Българска социалистическа партия (21.8%). Третото място се оспорва от „ ИТН “ и Движение за права и свободи, получавайки надлежно  12.6% и 12.4% от деклариралите, че ще гласоподават на идните избори. Симпатизантите на Движение за права и свободи са по-силно мобилизирани и при възможна по-ниска интензивност тяхната относителна тежест може да се окаже по-голяма от тази на „ ИТН “.

Пета политическа мощ остава Демократична България с 5.9% от деклариралите, че ще гласоподават. В рамките на акцията се регистрира лек растеж на „ Изправи се! Мутри вън! “ достигайки 4.8% поддръжка. Вътрешна македонска революционна организация (4.3%) е седмата партия, която е с действителни благоприятни условия за посланичество в идващото Народно заседание.

Въпреки, че се записва растеж в границите на акцията в стойностите на Патриотична коалиция „ Воля-НФСБ “, резултатът им (3.2%) остава под парламентарната преграда.

По-надолу в подредбата личат „ Възраждане “ с 1.6%, АБВ с 1.1% и Републиканци за България с 1.1%.

Сред деклариралите, че ще упражнят правото си на глас, 15% към момента се двоумят за кого ще гласоподават на идните избори , до момента в който 85% са към този момент решили.

47% от всички запитани заявяват, че ще упражнят правото си на глас на идните парламентарни избори , до момента в който малко под една пета се двоумят. Усложнената епидемиологична конюнктура евентуално ще има своето отрицателно въздействие върху интензивността и можем да чакаме сред 2 милиона и половина и 2 милиона и 900 хиляди български жители да упражнят правото си на глас.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР