7 -ми май 2000 година – Владимир Путин е избран

...
7 -ми май 2000 година – Владимир Путин е избран
Коментари Харесай

23 години на власт: На 7 май 2000 г. Путин стана президент на Русия, какво е бъдещето му?

7 -ми май 2000 година – Владимир Путин е определен за президент на Русия. 23 години по-късно той към момента заема този пост, а с помощта на нов закон, той се готви да ръководи иззад дебелите стени на Кремъл до края на живота си.

Войната в Украйна обаче обърка част от проектите на Путин. Вместо да превземе Киев за три дни и да добави към „ героичния “ си облик още едно достижение – началото на възобновяване на Велика Русия, повече от година армията му, считана в миналото за една от най-силните в света, едвам едва печели територии.

Днес наподобява по този начин, като че ли оцеляването на Украйна е доста по-сигурно от това на Путин
 Снимка: БГНЕС/EPA/LORENZO BEVILAQUA/CNN

Ако Русия, тогавашната суперсила, в действителност загуби войната си в Украйна, това ще постави ли завършек на властта на Путин? Или договорът му за живот? С други думи, ще оцелее ли Путин след нашествието си в Украйна?

Има няколко метода, по които войната на Путин може да съсипе Русия – тя към този момент „ трансформира Русия в провалена страна, с неконтролирани граници, частни военни формирования, бягащо население, честен разпад и опция за цивилен спор “, написа Аркадий Островски за The Economist.

Но в действителност има единствено три метода, по които може да смъкна самия Путин: той може да почине, да подаде оставка или да бъде пенсиониран несъзнателно.

Животът на Путин

През всичките тези години Владимир Путин е показан като извънредно физически здрав. Той тренира хокей и джудо, постоянно ловува дивеч, а понякога язди кон без риза. Но откакто излезе от рисковата изолираност, породена от COVID-19, пристигнаха и първите клюки – Путин страда от Паркинсон. Путин е болен от рак. Путин умира.

 Снимка: БГНЕС/ EPA/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY

Валерий Соловей, съветски политически анализатор и критик на Кремъл, твърди през 2020 година, че Путин е болен от рак и заболяването на Паркинсон и е претърпял незабавна интервенция някъде през същата година. Списание New Lines заяви през май 2022 година, че „ все по-голяма група от хора, близки до Путин или от вътрешния му кръг в Кремъл “, роптаят поради неприятното му здраве, а неидентифициран „ олигарх, непосредствен до Кремъл “ скрито бе записан да разказва Путин като „ доста болен от рак на кръвта “.

„ Доказателството за преобладаването на разнообразни, в случай че не и спорни изказвания за идната гибел на Путин е самият Путин “, написа Майкъл Вайс в New Lines. „ Той несъмнено наподобява зле. Изражението, походката, нервното държание по време на телевизионни събития. “

Путин „ в действителност не се усеща доста добре “, изключително след военните провали на Русия, сподели Соловей пред украинската осведомителна организация УНИАН през ноември 2022 година „ Той има проблеми, стомашни болки и по този начин нататък. Най-вероятно му е мъчно да се управлява “.

Кирило Буданов, ръководителят на военното разузнаване на Украйна, сподели пред ABC News през януари, че „ Путин е неизлечимо болен, ще почине преди края на войната, а властта ще бъде предадена “. Въз основа свои източници той споделя, че най-вероятно става дума за рак.

„ Има два метода да се изясни за какво има толкоз доста клюки, които циркулират към здравето на Путин “, споделя Аркадий Островски от The Economist през юни 2022 година „ Единият, несъмнено, е политически. Толкова доста хора към Путин в този момент осъзнават, че той направи неточност, която вкара Русия в тази пагубна война. Има доста хора, които виждат и желаят най-хубавия излаз, който е Путин да почине на поста си. “

„ Другото, несъмнено, е опцията той да е доста, доста съществено болен “, макар че „ не можем да потвърдим това “, прибавя Аркадий. „ Фактът, че тези клюки се популяризират, обаче, е политически важен. Това е доказателство за това какъв брой нежен е този режим и какъв брой бързо може да се разпадне, какъв брой доста се държи дружно от Путин и какъв брой хора желаят гибелта му. “

 Снимка: БГНЕС/ EPA/AFP

Разбира се, Кремъл отхвърля всеки един слух, обвързван със здравето на Путин, като напълно неотдавна Дмитрий Песков съобщи, че президентът е в чудесно здраве и всеки може да му завиди по отношение на това.

Властта на Путин

„ Почти незабавно откакто Путин стартира нашествието си в Украйна през февруари 2022 година и сигурно откогато тя стартира да върви зле, започнаха дебатите за това какъв брой дълго Путин ще остане на власт, както и за хипотетичната му гибел вследствие на влошено здраве или вътрешнополитическо премахване “, написа Шон Кокран във „ Войната на скалите “.

Разбира се, не липсват хора, които биха се радвали да заемат мястото на Путин.

Бившият създател на  речи за Путин, Абас Галямов, сподели пред Khodorkovsky Live през януари, че вътрешният кръг на Путин към този момент не вижда „ Путин като поръчител за непоклатимост “. Лично той се опасява от възхода на създателя на „ Вагнер “ Евгений Пригожин. Вместо да рискува да бъде принудително свален, като либийския Муамар Кадафи, или да загуби идващите избори, Путин може и да назначи „ приближен зависещ “ за идващ президент, като по този начин „ ще получи опцията да приключи дните си умерено “ в своя замък за милиарди долари на Задното море, изясни Галямов.

„ Мисля, че има шансове Путин да бъде заставен да напусне поста “, съобщи някогашният съветски посланик Борис Бондарев, който напусна задачата на Русия в Организация на обединените нации през май поради войната, пред английския Daily Mail през декември 2022 година „ Но първо той би трябвало да бъде забелязан от личните си хората като губещ, като някой, който е излъгал и ги е направил на простаци, а това ще се случи единствено в случай че той бъде наистина  надвит в Украйна “.

Ако това се случи, Бондарев е на мнение, че елитът „ може да го принуди да заспи и в никакъв случай да не се разсъни “.

 Снимка: БГНЕС/EPA/DMITRY ASTAKHOV /

Руските националисти и провоенните военни блогъри имаха остри рецензии против войната в Украйна към съветското министерство на защитата и военни генерали, а не към Путин. Но един някогашен пълководец на съветската милиция, Игор Гиркин, загатна през януари, че ще поддържа отстраняването на Путин от поста, даже в случай че сходно изказване има „ самоубийствени “ последствия, заяви мозъчният концерн „ Институт за проучване на войната “.

Самият Путин „ схваща, че това е неразбория “, само че „ не мисля, че той е приел обстоятелството, че е надвит, тъй като същността на това да бъдеш Путин е в никакъв случай да не приемеш, че си надвит “, споделя военният академик Фред Каган пред CBS News.

„ Ако Путин напусне поста (доброволно или не) на фона на продължаващата война в Украйна, неговият правоприемник може да избере да се откаже от борбата, само че решението няма да бъде елементарно или безрисково и това важи без значение от това кой ще размени Путин “, написа Кокран.

Перспективите на Путин

Може ли Путин да оцелее? „ По някои индикатори Русия към този момент е изгубила тази война във военно и политическо отношение “, правят оценка Иван Гомза и Греъм Робъртсън във The Washington Post, и „ проучванията демонстрират, че воденето на една страна до проваляне във война коства политически скъпо “. Но „ мощно персоналистичните “ диктатори като Путин „ са доста по-малко уязвими от загуба на поста след проваляне във война “, в сравнение с демократично определените водачи и „ до момента в който Путин продължава да дава обилни персонални облаги на околните си съдружници, те евентуално ще останат зад него, от боязън да не останат сами. “

Все отново Русия има история на промяна на режима след несполучливи войни, от болшевишката гражданска война, през Руско-японската война и Първата международна война, до разпадането на Съветския съюз след провалянето му в Афганистан, Лиана Фикс и Майкъл Киммадж.

„ Путин е изложен на риск “, прибавят Фикс и Кимадж. „ Войната на Путин в Украйна трябваше да бъде неговото коронно достижение, проява на това какъв брой надалеч е стигнала Русия след разпадането на руската империя през 1991 година Но той управлява зле тази войната, а в този момент стопанската система на страната е в неволя. Пред лицето на тези мрачни трендове Путин удвои грешките си, като от самото начало настояваше, че войната върви по проект “.

 Снимка: БГНЕС/EPA/ALEXEI DANICHEV / SPUTNIK

Икономическите загуби на Русия и загубите на бойното поле провокират някои спекулации, че властта на Путин отслабва, само че той е „ по-сигурен, в сравнение с множеството хора имат вяра “, написа Мария Снеговая в Journal of Democracy през април 2022 година „ Предишните съветски военни провали доведоха до обществени и политически смяна, само че не всички. Пред лицето на провалянето, както при неуспеха на Йосиф Сталин да завладее Финландия през 1939-40 година, покорените елити на Русия може да не са чак толкоз огромно предизвикателство за Путин “.

А „ отслабналият Путин “ не е една от най-големите недостатъци на Русия, твърди Асколд Лозински в Kyiv Post, представен от The Week. По-големият й проблем е, че тя е затвор за към 100 пленени народи, че стопанската система й не е продуктивна, а военната й мощност е мощно пресилена “. Путин е „ злобен “, само че той „ не се заблуждава “, прибавя Лозински. „ Той е наясно с вътрешния ужас в една империя, която поддържа със мощ и репресии. “

Ако стане ясно, че Украйна няма да бъде победена, „ най-вероятният “ сюжет е Путин да напусне поста и да стартира „ яростна битка за власт “ сред разнообразни фракции – провоенни десни националисти, търсещи сметка, властнически консерватори, отдадени на статуквото и „ полудемократичните “ реформатори, възразява Александър Дж. Мотил във Foreign Policy. „ Не знаем кой ще завоюва, само че можем решително да предвиждаме, че битката за власт ще отслаби режима и ще отвлече вниманието на Русия от това, което е останало от нейните военни старания. “

Етикети: Владимир ПутинРусия
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР