7 души са класирани за прокурорски помощници в българския офис

...
7 души са класирани за прокурорски помощници в българския офис
Коментари Харесай

Трима от фаворитите на Иван Гешев се провалиха на конкурса за помощници на Кьовеши

7 души са класирани за прокурорски помощници в българския офис на европейската прокуратурата поради състезанието за прокурорски помощници, който завърши преди дни там, научи " Сега ". На състезанието, посредством писмен тест, а след това устно изпитване, се явиха 36 претенденти. Под чертата на класирането поради ниски оценки остават трима от петимата помощници, които работеха в европрокуратурата, назначени " до конкурс ".
Въпросните трима бяха пратени там краткотрайно от Върховната касационна прокуратура още по времето, когато Иван Гешев беше основен прокурор, а шефът на българския офис Димитър Беличев ги остави " до конкурс " и след рухването на Гешев от власт. И тримата не са инцидентни хора - един е брат на висш арбитър и някогашен член на Висшия правосъден съвет, различен е щерка на член на комисията, оценявала докторантурата на българския европейски прокурор Теодора Георгиева, третият е наследник на професор по право. Въпреки дългогодишния си стаж като помощници, те не получават високи оценки на анонимния писмен тест и по-късно оценяването на устния изпит не може да поправя този факт.
Според източници на " Сега " са взети всички ограничения " старите " помощници да нямат преимущество пред външните претендентите и всички участници в състезанието да са равнопоставени. 
Участници в процедурата описаха пред " Сега ", че за първи път им се е случило по време на конкурс да бъдат събрани телефоните и електронните устройства и на членовете на изпитната комисия, с цел да се подсигурява, че пробата няма да изтече. Тримата некласирани обаче пробват да оспорят състезанието пред централата на европейската прокуратура в Люксембург, въпреки че не би трябвало нито европейският основен прокурор Лаура Кьовеши, нито българският европрокурор Теодора Георгиева да имат думата за тези назначения.
Длъжността на помощниците постоянно е била апетитна и непроменяемо през годините към такива назначения е имало кавги и подозрения за шуробаджанащина, за които и " Сега " доста пъти е писал. Помощниците получават високи заплати, като в това време не носят отговорността на магистратите. Затова и тези позиции са доста обичани за децата и други родственици на известни адвокати, високопоставени магистрати и членове на Висш съдебен съвет. Досега помощниците в европрокуратурата в София най-вече са сканирали каузи. Помощничеството също по този начин може да бъде и трамплин за магистратска кариера.
Всеизвестно е, да вземем за пример, по какъв начин Гешев подслони като асистент уволнения шеф на " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи Стефчо Банков.
През февруари т.г. Кьовеши подреди одит на българските делегирани прокурори, с цел да бъде открито каква е повода те да напущат службата един по един. Междувременно от 1 май напусна трети европейски делегиран прокурор - Ивайло Илиев. Той беше определен за асистент на националния член от България в Евроюст. Преди Илиев постовете си в европрокуратурата напуснаха Елена Попова, която реши да се върне в съда, преди да е изминал мандатът ѝ, и Бойко Калфин, който избра да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура. Резултати от този одит по този начин и не бяха обществено обявени. А самата Кьовеши, Теодора Георгиева, както и Беличев настояват, че проблеми тук няма.
Европрокуратурата организира няколко знакови акции в България. Но към този момент не може да се похвали с триумфи в съда.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР