7.8 по Рихтер - земетресение с толкова голям магнитуд не

...
7.8 по Рихтер - земетресение с толкова голям магнитуд не
Коментари Харесай

Защо земетресението в Турция причини толкова голяма трагедия?

7.8 по Рихтер - земетресение с толкоз огромен магнитуд не е преживявано в Турция от 84 години насам.

Преди от ранните часове на 6 февруари - страната още помни серия от опустошителни земетресения, при които броят на жертвите е в мащаба на десетки хиляди души.

27 декември 1939 година е денят, в който близо 33 000 жители губят живота си след земетресение в региона на Ерзинджан в източната част на страната.

През август 1999 година удари трус от 7.4 по Рихтер, като най-тежко пострада град Измит - над 17 000 души починаха, а към 250 000 останаха без дом, откакто некачествено издигнатите жилищни здания рухнаха.

Земетресението в Измит докара до опустошения даже в европейската част на Истанбул - кварталът Авджълар понесе стотици жертви, а до през днешния ден в него стоят остарели изоставени здания с разцепени стени.

" Географията е орис ", споделят в Турция - страна, която има тежка история на бедствени трусове.

Около 1/3 от територията ѝ се намира в зони с висок риск от земетресения. По-голямата част от Турция лежи върху Анадолската тектонска плоча, която се намира в разлом сред две по-големи - Евразийската и Африканската - и по-малката, Арабска плоча. Поради тази причина подземен се намират няколко разлома.

Северноанадолският разлом е мястото (където се срещат Анадолската и Евразийската плочи) се счита за най-опасния от тях и минава от Истанбул към Североизточна Турция. Източноанадолският разлом се разгръща на 650 км от високите региони на Източна Турция надолу към Средиземно море.

Удареният на 6 февруари град Газиантеп се намира наоколо до мястото, в което се сблъскват Анадолската и Арабската плочи. Последното тежко земетресение по този разлом датира от 1872 година

Извън геоложката предразположеност обаче прилежащата страна има много съществени стопански и обществени проблеми, които не престават да я излагат на повишен риск от пагубни последствия при земетресения.

Много жилищни и публични здания са строени в предишните години, без да се съблюдават съществени стандарти за земетръсна сигурност - в това число в най-развития и богат град Истанбул. Бедствието от Измит през 1999 година стана повода за въвеждането на нови правила за строителство, само че милиони остарели блокове и къщи си останаха уязвими.

Турция претърпява и интервал на невиждана от десетилетия икономическа рецесия с инфлация, която сега се пресмята на 64,3% (след пик от 84-85% през октомври и ноември 2022).

Източна и Югоизточна Турция са районът с най-нисък стандарт на живот в страната, който е подложен и на непрекъснато напрежение поради спора сред управляващите и Кюрдската работническа партия, от една страна, и войната в Сирия, от друга.

Пострадалите градове се намират в относителна непосредственост до сирийската граница, като в последните години са презаселени поради бежанската вълна. Турция дава краткотрайна отбрана на 3,6 млн. сирийски жители. Много от тези хора живеят в здания, които не дават отговор на съществени стандарти за сигурност при бедствени обстановки.

Фактът, че районът е изложен на заплаха от трусове, се регистрира от управляващите, които поддържат по-високо равнище на предварителна подготовка на популацията и избавителните служби. Но мащабът на засегнатите райони е толкоз огромен, че основава компликации при задействането на първата помощ.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР