7,44 ч. сутринта, 19 юни. Българката Боряна Стробъл, омъжена за

...
7,44 ч. сутринта, 19 юни. Българката Боряна Стробъл, омъжена за
Коментари Харесай

Съпругът на българката Боряна Стробъл създава „Тесла“ преди да срещне Илон Мъск (ГАЛЕРИЯ)

7,44 ч. сутринта, 19 юни. Българката Боряна Стробъл, омъжена за един от съоснователите на “Тесла ”, кара колелото си по велоалеята в Уошо Каунти, Невада. Внезапно от насрещното платно връхлита джип “Форд ” и я опустошава.

38-годишната жена издъхва на място, а някои нейни близки се съмняват дали гибелта й не е провокирана съзнателно. Причината е, че регионът, в който е починала, е запустял. На този стадий обаче от полицията нямат сходни подозрения и се пробват да изяснят дали на водача му е прилошало, или е бил под въздействието на алкохол, написа 168 часа.

За кончината на Боряна Динева (по баща) в България бе обявено едвам предходната седмица. Приятелите й в обществените мрежи не спираха да разгласяват нейния лозунг:

“Животът е нашата най-голяма привилегия,
най-голямото благосъстояние, което ни се дава ”.

“Понякога се срещате с хора, за които знаете, че ще вършат велики неща по света – написа Дарси Ан, другарка на Стробъл. – Ти беше един от тях, постоянно въодушевяващ. Красива от вътрешната страна и извън. Небето има различен ангел. Отиде си прекомерно рано. ”

Боряна е родена на 25 май 1983 година в Монтана. По-голямата част от детството си прекарва в Мездра при баба си и дядо си. От майка си запомня, че е значимо да бъде честен човек и постоянно да оказва помощ на другите, а татко й й разкрива какъв брой забавна може да бъде математиката. Затова и по-късно тя се дефинира като маниачка по тази просвета. Още от дребна й личало, че има предприемачески дух, който е наследила от родителите си.

В изявленията Динева е разказвала по какъв начин още на 7-годишна възраст е почнала да се занимава с инициативи, носещи скромни доходи, които тя влага в други свои бизнес хрумвания. Първите пари, които изкарва сама, са от “детски бизнес ”, споделя тя пред списание “Мениджър ”. Изгражда дребна плантация и развъжда охлюви, с цел да ги продава на хранилища, които зареждат фармацевтичния бранш.

Като по-голяма прекарвала петък вечерите в залите за компютри с интернет, с цел да изследва разнообразни университети в чужбина. Връстниците й се подигравали, тъй като в това време те били на купони.

С рухването на комунизма през 1989 година фамилията й емигрира в Германия, където живее няколко месеца в бежански лагер. Приживе Стробъл бе споделила, че престоят й в тази страна е основополагащ за израстването й.

“Германия ме научи какъв брой са значими експертното мнение и опитът, висококачествените артикули и положителната работна нравственос ”, добавя Боряна.

Семейството й е живяло също в Австрия и Русия.

Само на 22 година тя се озовава в Съединени американски щати, с цел да учи в Калифорнийския университет в Бъркли, без даже да знае британски език. Бързо привиква и взема тапия по стопанска система с отличен. Постепенно стартира да владее съвършено 5 езика.

През този интервал я крепят най-скъпите мемоари от родния дом, а точно, че в България била построена тясна връзка сред хората и природата в селските региони.

След това взема и две магистърски степени – по мениджмънт от колежа “Слоун ” на Станфордския университет и по мениджмънт и индустриално инженерство. Завършва и колежа на Сан Матео в Силициевата котловина.

2011 година е една от най-специалните в живота й, тъй като тогава става част от екипа на “Тесла ”. Мнозина от приятелите и някогашните й сътрудници й се подигравали, че стартира работа в сходна дребна компания, която евентуално няма никакъв късмет на пазара.
Никой не виждал вероятност в електрическите коли.

1 of 4

“Докато учех стопанска система в Калифорнийския университет, една от дисциплините, наречена “Бъдещето на бизнеса ”, притегли интереса ми – показва тогава Боряна Динева. – Ходът на глобализацията към този момент бе мощно напреднал по целия свят и всички желаеха да се възползват от ниската цена на труда в чужбина. Това, което научих в Бъркли, е, че идната фаза на революцията в бизнеса ще минава през първичната инкубация на локално равнище, преди да се пристъпи към разширение в интернационален проект. Основната идея зад този модел е така наречен отвесна интеграция – при нея се регистрират преимуществата на съкращаването на веригата за доставки, наемането на локални гении, потреблението на локални материали и индустриални запаси. Огледах се в региона на Санфранциския залив и с изненада открих пионер – “Тесла ”. ”

Тя става първи HR анализатор, а шефът й е Арнън Гешури – индивидът, който сътвори “Гугъл ”. Тогава в компанията работят близо 700 души, а 5 година по-късно те към този момент са 45 хиляди Тя става изпълнителен шеф и управлява екипа за човешки запаси и разширение на пазара, както и отдела за бизнес разбори, сливания и придобивания.
Междувременно се среща и с инженера Джефри Стробъл, по-известен като Джей Би, който е един от съоснователите на автомобилния колос. Той се трансформира в любовта на живота й. Двамата се женят през 2013 година, а Боряна ражда две момчета близнаци.

Две години по-късно младото семейство основава фондация “Стробъл ”, която поддържа устойчиви, просветителни и научни планове от целия свят. Направила е над 41 вложения, свързани с екопрограми в региона на енергетиката, храните, образованието и политиката.

Любопитното е, че Джей Би основава “Тесла ” няколко години преди да срещне Илон Мъск. “Когато Джей Би взема решение да потърси финансиране, Илон е първият вложител, който осъзнава капацитета на концепцията му – изяснява Стробъл. – Никой различен не откликва. Между Джей Би и Илон има страхотна химия и те бързо се трансформират в мощен екип. Като хора са разнообразни, само че се схващат доста добре. Двамата работят в разнообразни елементи от бизнеса и се допълват взаимно, тъй като всеки има своите мощни страни. Но и двамата са влюбени в инженерството и науката и това е техният общ език. Фирмата е като дете за нас, което израства пред очите ни. ”

Всъщност точно за Джей Би Илон Мъск споделя: “Ако не беше един обяд, който имахме с него през 2003 година, “Тесла ” нямаше да съществува ”.

В компанията Джефри се концентрира върху техническото управление и инженерния дизайн, в това число батерийните технологии, силовата електроника, моторите, софтуера, фърмуера и контролите. Стробъл е откривател на над 30 патента, покриващи множеството области на главните акумулаторни акумулатори, мотори и системи за ръководство на “Тесла ”. Списание “Форбс ” прави оценка чистата стойност на Джефри на 140 милиона $. Самият той се отдръпна от поста си основен софтуерен шеф през 2019 година

През 2015 година Боряна напуща автомобилния колос, като се сбогува с сътрудниците си с писмо. Става вицепрезидент по гениите и културата във фондация “Уикимедия ” – неправителствената организация, поддържаща “Уикипедия ”.

Година и половина по-късно тя се връща в “Тесла ” и още веднъж оглавява разнообразни стратегии.

38-годишната предприемачка взема решение да подкрепи и българската екосистема. Тя става наставник в особено основана организация, като задачата й е да форсира растежа и навлизането на пазара в Съединени американски щати на български стартъпи с висок капацитет.

“Боряна беше една невероятна жена, която въодушеви мен и доста млади дами да преследваме нашите предприемачески фантазии – показа известната сноубордистка Александра Жекова. – Жена с голямо сърце и красиви хрумвания за стабилно бъдеще, които загубихме трагично при пътно произшествие преди няколко дни в Щатите. Тя беше ярка светлина и една от най-съзнателните дами, които в миналото съм срещала, безпределно подкрепяща, луксозна, блага и постоянно подготвена да показа своята мъдрост. ”

Миналата година, когато светът е блокиран поради пандемията от COVID-19, Боряна стартира да изследва въздействието на вложенията, които форсират прехода към по-устойчиво за околната среда бъдеще. Тя е същински шокирана, когато схваща, че добиването на злато е един от най-големите замърсители на планетата. Затова основава Generation Collection – компания, която основава бижута от рециклирано 24-каратово злато, платина и сребро.

“Ако преди пет години ми бяхте споделили, че в последна сметка ще стартира бижутерски бизнес, просто нямаше да ви допускам – сподели Стробъл от вкъщи си в Невада предходната година. – Но не можех да допускам какъв брой малко знам за екологичните вреди,
причинени от тези два бранша – или какъв брой малко внимание му отделяха доста хора в капиталовата общественост на Западното крайбрежие. ”

Приятелите на българката ще я запомнят като човек, който постоянно оказва помощ на хората, притежаващи капацитет да са водачи. Боряна била цялостна с сила – буйна, грижовна и доста упорита. Мисията й била да основава по-красиво бъдеще за идните генерации. А до момента в който замисляше следващия си нов план, тя си отиде неуместно – пометена на велоалея.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР