69‱ е средната за страната 14-дневна заболеваемост от COVID-19 към

...
69‱ е средната за страната 14-дневна заболеваемост от COVID-19 към
Коментари Харесай

COVID заболеваемост: Само една област в жълто, 27 са в зелено

69‱ е междинната за страната 14-дневна заболеваемост от COVID-19 към 15 май. Това демонстрират данните от седмичния разбор на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ). Нивото на заболеваемост е най-ниското от началото на август 2021 година насам. Спадът по отношение на миналата седмица пък е с 23,8 на 100.

Към 15 май единствената област, която към момента е в жълтата зона на разпространяване на болестта, е София-град. По данни на НЦЗПБ индикаторът в столицата е 123‱.

Всички останали 27 области в България са в зелено, като с най-голям индикатор е София-област (96‱), а с най-нисък – Кърджали и Търговище (26‱).

По отношение на смъртността пък обстановката се задържа почти на едно равнище. Графиката на НЦЗПБ показва триседмично плато, като индикаторът варира сред 1,8‱ и 2‱. Към 14 май междинната за страната 14-дневна смъртност е 1,9‱, което е с 5,6 на 100 по-високо от миналата седмица.

Леко повишаване на смъртността се отбелязва и към днешна дата. По данни на Единния информативен портал индикаторът е 2,01‱. Най-висока за поредна седмица остава смъртността във Видин – 11,08‱. Този път на двуседмична база няма област с нулева смъртност. Няколко са обаче областите, в които за последните две седмици е маркиран единствено по един смъртен случай – Благоевград, Варна, Кърджали, Ловеч, Разград, Силистра и Сливен.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР