69735 са влезлите до момента в България граждани от Украйна,

...
69735 са влезлите до момента в България граждани от Украйна,
Коментари Харесай

33 516 души от Украйна остават у нас, една трета са деца


69735 са влезлите досега в България жители от Украйна, от тях останали у нас са 33516, като една трета от останалите са деца, заяви вицепремиерът Калина Константинова.

Това, което ни се случва в България и Европа, се случва за първи път в историята на Европейски Съюз, за първи път се задейства Директивата за краткотрайна протекция във всички страни членки, изясни вицепремиерът.

60 000 души са минали през страната единствено за две седмици и тази невиждана обстановка води нуждата от редица нови решения, акцентира вицепремиерът.

40 лв. е сумата дневно за емигрант, която ще се дава на хотелиерите у нас, посочи тя.

Нашият предходен опит не е използван изцяло в новата обстановка, изясни полковник Валери Рачев, консултант към кабинета на премиера, някогашен дипломат в Ирак и специалист по сигурност.

Хората влизат безвизово, те имат независимост на придвижване 90 дни, могат да отиват в други страни на Европейски Съюз и моделите на държавни институции не са използвани, изясни той. Тоест, имаме предизвикването да сменим съвсем целия модел за краткотрайна протекция.

Създадена е организация на три нива. 12 рейса на МО работят непрестанно, работи се и с частни рейсове, които да поемат нараснал трафик на граничните пунктове и третото равнище е напредването сред общините. Системата за настаняване е на база частни хотели, има и подготвеност за настаняване в държавни институции.

Идеологията на частните хотели е тяхната база да се поддържа цялостна, посочи полк. Рачев.

Преди дни държавното управление разгласи, че образува спешен щаб с 6 работни групи, който се управлява от полковник Валери Рачев и координира работата на всички институции. Временната протекция планува редица удобства за хората, напуснали Украйна поради военните дейности.

От петък на граничните пунктове у нас, жителите, влизащи от Украйна, могат да получават документ, с който да обитават законно на територията на България, осведоми Българска национална телевизия.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР