68% от анкетираните в проучването отбелязват датата, а за 20

...
68% от анкетираните в проучването отбелязват датата, а за 20
Коментари Харесай

Тренд: Само 9% от българите смятат Осми март за социалистически празник

68% от интервюираните в изследването означават датата, а за 20 на 100 това е празник на майката
Мнозинството от българите - 68%, означават и честват Осми март. Това демонстрира изследване на социологическа организация " Тренд ".

За 20% това е празник на майката, а само според 9% датата е социалистически празник.

Едва 4% свързват празника в най-голяма степен с битка за правата на дамите.

Изследването е по поръчка на " 24 часа ", отдадено на настройките и усещанията на българите по отношение на Осми март. То е осъществено в интервала сред 7 и 14 февруари 2024 година посредством директно полустандартизирано изявление " лице в лице " с таблет измежду 1010 души на възраст 18+.

Проучването демонстрира, че празникът се зачита в по-голяма степен от дамите - 80% от тях дават позитивен отговор, а 68% настояват, че се усещат по-специални на този ден.

На този Осми март над две трети или 67% от интервюираните възнамеряват да подарят цвете. Това споделят почти поравно както мъжете, по този начин и дамите. Общо 60% от участниците, които имат намерение да създадат този жест, ще подарят цвете на майка си, 37% - на жена си/партньорката си, 30% ще подарят на другарка, 24% - на колежка, а 7% на друга близка жена (дъщеря, снаха и др.).

Близо половината от българите или 45% считат, че Осми март се свежда единствено до празнична атмосфера. Почти една трета - 32%, са на мнение, че с изключение на празничния дух, датата има и значимо обществено значение. Това мнение показват по-често дамите.

За 16% празникът е стар и не е значим, сочи още проучването на " Тренд ", представено от Българска телеграфна агенция.

В изследването господства мнението, че Осми март е празник на всички дами - това показват 61%. 

Близо половината от българите са на мнение, че празникът не е комерсиален (46%), а 29% заемат противоположната позиция, съгласно проучването.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР