67% от българите са взели средно повече от 1 кредит

...
67% от българите са взели средно повече от 1 кредит
Коментари Харесай

Две трети от българите са взели повече от 1 кредит

67% от българите са взели приблизително повече от 1 заем през 2021 година, а 46 % са кандидатствали за заем онлайн през 2021 година Това демонстрират данни от онлайн изследване на кредитния пазар, финансирано от компания за небанкови потребителски заеми. Според проучването тегленето на заеми през интернет продължава да е по-предпочитаният метод, а през 2021 година пожеланият размер на заем е 1000 лева с интервал на връщане 6 месеца. Най-чести аргументи за тегленето му са: домашен консумативи (38%), ремонтни действия в дома (30%), разноски по колата (14%) и медицински разноски (12%). Макар 72% от хората да плануват да понижат разноските си, в случай че има последващо затваряне, постоянно се появяват разходи, които мъчно могат да бъдат избегнати и изброените нагоре са точно такива, разясняват от кредитната компания.

Данните демонстрират, че 48% от българите обръщат най-голямо внимание на изискванията по заема, когато настъпи моментът да избират компанията, на която да се доверят. Те се интересуват и вършат съпоставения къде изискванията са най-изгодни по отношение на техния финансов профил и на база на това образуват избора си. За 30% от потребителите водещ фактор са промоциите, а 29% се въздействат от известността на компанията. Над половината от участниците в изследването биха взели заем от същата кредитна институция, на която са се доверили и предходния път, което обаче не е сигурна индикация за преданост. Причината е по-скоро предпазливостта и подозренията им, че друга компания може да предложи заем със скрити такси, което неизбежно усилва рисковете.

Изводът от проучването е, че за 37% от българите главната причина да сменят компанията, на която в началото са се доверили, са по-добрите лихвени такси. 23% от потребителите ще предпочетат конкурентна компания, в случай че намерят по-добри условия по заема, а 21% биха били отблъснати от неприятно обслужване и неточно отношение на чиновниците. Проучването сочи още, че 2/3 от интервюираните избират да изплатят заема си на равни месечни вноски, което посочва търсенето от клиента на сигурност и предвидимост. Любопитен факт е, че спрямо предишни години в този момент се следи леко повишение на интереса към общоприетото офис обслужване при взимане на заем. 33% от хората желаят да имат действителен контакт със чиновник на компанията, което се изяснява от чисто човешкото чувство за по-голямо доверие и бистрота, които клиентът търси по време на пандемия, изясняват от кредитната компания.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР