66% от предприятията въвеждат специфично обучение за служителитеДефицитът на таланти

...
66% от предприятията въвеждат специфично обучение за служителитеДефицитът на таланти
Коментари Харесай

Европейският бизнес инвестира все повече в генеративен AI

66% от предприятията вкарват характерно образование за чиновниците

Дефицитът на гении бави навлизането на генеративните логаритми в бизнеса, разкри изследване (снимка: CC0 Public Domain)

Европейските предприятия усилват вложенията в нововъведения в региона на генеративния изкуствен интелект (AI) и това се случва с все по-бърз ритъм. Причината е, че компаниите се пробват да догонят бизнесите, основани в Съединени американски щати, сочи ново изследване.

Генеративният AI господства в софтуерните бюджети на европейските компании, демонстрират данните от световно проучване, извършено от Accenture посредством допитване измежду 2300 висши ръководители. 91% от предприятията на остарелия континент отделят забележителен дял за генеративен AI тази година, спрямо 87% в Съединени американски щати. Освен това броят на патентите за AI  в Европа сред 2016 година и 2021 година се е нараснал с 53%, демонстрират резултатите.

Проучването разкрива още, че европейските страни изостават от Съединени американски щати във връзка с готовността си да „ мащабират “ потреблението на генеративните логаритми. Готовност за сходна стъпка имат 17% от компаниите – спрямо 30% от бизнесите оттатък Атлантическия океан.

Предизвикателства

Някои от най-големите провокации за организациите в Европа и Съединени американски щати са верните тактики за данни и построяването на така наречен цифрово ядро, демонстрира анализът. Въпреки това има и още по-голямо предизвикателство в Европа и това е съществуването на подобаващите гении. 42% от запитаните показват неналичието на подобаващи експерти като главно усложнение, спрямо 34% в Съединени американски щати.

За да се оправят със обстановката, европейските компании са ускорили вложенията си в образование на личния състав да употребява генеративни AI принадлежности в ежедневната си работа. 66% вкарват характерно образование за генеративни AI през 2023 година, а 49% оферират образование на работното място за чиновниците, които употребяват технологията, съгласно констатациите.

Иновации от AI потомство

Бизнесът в Европа възнамерява да усили още повече бюджетите си за вложения в генеративни логаритми през идващите две години. Според анкетата, 94% чакат, че ще отделят забележителна или сериозна част от своите софтуерни бюджети за този вид технология  – спрямо 91% в Северна Америка.

„ Тъй като 40% от всички работни часове ще бъдат повлияни от огромните езикови модели като ChatGPT, към този момент е ясно каква стойност има тази технология за бизнеса, чиновниците и клиентите “, разяснява Жан-Марк Олание, основен изпълнителен шеф на Accenture Europe. „ Европейските компании набират скорост  в конкуренцията на терена на генеративните AI, като нововъведенията от така наречен „ AI потомство “ означават най-бързия си ритъм на напредък до момента “.

Силно цифрово ядро

По думите на Олание, с цел да извлече действителна стойност от генеративния AI, бизнесът се нуждае от мощно цифрово ядро от облак и данни, като в същото време си подсигурява, че то се ползва отговорно. Това обаче лишава време.

Много европейски компании към момента са в развой на създаване на своята основа от подобаващите данни, което значи, че за момента е рано за изпробване с генеративните AI. Това е проблем, на който би трябвало да се обърне внимание, съгласно разбора.

Инвестициите в генеративни AI в бизнеса не може да са подготвена, независима софтуерна тактика, обособена от останалите софтуерни процеси и политики. „ Става въпрос за преоткриване на бизнеса, за слагане на цифровото в центъра на вниманието и планиране на преднамерена и холистична тактика за нововъведения “, обобщава Олание.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР