65 000 са страдащите от епилепсия у нас, 1/3 от

...
65 000 са страдащите от епилепсия у нас, 1/3 от
Коментари Харесай

65 000 страдащи от епилепсия у нас: лечение и ваксини

65 000 са страдащите от епилепсия у нас, 1/3 от тях са с тежка форма на болестта. Основният проблем за лекуването на тези пациенти е съответна лекарствена политика. Това сподели на конференция Веска Събева, ръководител на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ), която през днешния ден провежда Национална конференция на тематика " Живот с епилепсия в България ".

Тя очерта главните проблеми при тези пациенти.

Медицинските произведения за епилепсия да бъдат включени във финансирания от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) лист.

Достъп на хората с това заболяване до пазара на труда.

В момента у нас работи единствено един дневен център, в който се поставя грижа за страдащи от епилепсия - в столицата. Очаква се през идната година да бъде открит подобен и в Търговище.
 Липсват животоспасяващи медикаменти при епилепсия в страната
Липсват животоспасяващи медикаменти при епилепсия в страната

Зам.-здравен министър проучва проблемите

Доц. доктор Красимир Минкин, МБАЛ " Св. Иван Рилски " обаче счита, че лекуването и диагностицирането на деца с епилепсия у нас е сравнимо със международното. По отношение на хирургията насочването на пациенти продължава да е забавено, посочи той.

Минкин изясни, че е изследвана група от 3000 заболели, като са оперирани 300 души от тях и се оказало, че 30% били резистентни на хирургия. Специлистът вижда жестоко подценяване на диагнозата от лекари.

Доц. доктор Росен Калпачки, д.м, УМБАЛ " Св. Анна " приказва за епилепсията и имунизациите за да изясни митовете.

Няма връзка сред имунизацията и епилептичен синдром, има някакви доказателства, че може да се провокира, разяснява той. Калпачки даде за образец за проучване, че 14 деца са получили епилепсия след ваксина против коклюш и отворили Синдром на Драве. Оказало се обаче, че 11 от тях имат подобен генетичен недостатък и единствено при 3 имало връзка с имунизацията, само че и те били генетично повредени.
 Единственият център за деца с епилепсия у нас се разрушава поради съседски спор
Единственият център за деца с епилепсия у нас се разрушава поради съседски спор

Той е наводнен за следващ път и не може да бъде посещаван
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР