647 960 000 лв. е бюджетът на Варна за 2022

...
647 960 000 лв. е бюджетът на Варна за 2022
Коментари Харесай

През 2022 г.: Варна ще разполага с бюджет от близо 648 млн.лв., няма да има скок на данъците! 


647 960 000 лева е бюджетът на Варна за 2022 година, заяви на брифинг през днешния ден шефът на дирекция „Финанси и бюджет “ Стефка Господинова, съобщи кореспондент на Varna24.bg. Ето какво показа финансистът през днешния ден:

„Проектобюджетът е направен в изискванията на мъчно прогнозируема среда, динамична икономическа конюнктура и редица провокации – отрицателното въздействие и нараснал риск върху параметрите на бюджета оказва комплицираната интернационална политическа конюнктура и свързаната с нея бежанска вълна от войната в Украйна, както и евентуалната опция от нова вълна в разпространяването на пандемията от COVID-19.

Законът за държавния бюджет за 2022 година бе признат късно и оповестен на 04.03.2022 година, което наложи първото тримесечие на годината да бъде планувано и изпълнявано с параметрите на бюджета от 2021 година. Правителството възнамерява още през лятото актуализация на държавния бюджет, което неизбежно ще се отрази и върху общинските бюджети и е допустимо да се появи нужда от тяхната актуализация през годината.

Проектобюджетът е направен на база данните за осъществяване на бюджета за 2021 година и предстоящите локални доходи, образувани за поредна година без да бъдат завишавани локалните налози и такси на жителите, в това време – цялостно освобождение на родителите от възнаграждение на такси за издръжката на децата в детските градини и детските ясли, считано от м. април. Предвидено е нарастване на средствата за прехрана, главно на най-важните и публично значими действия в обстановка на внезапно покачване на цените на електрическа енергия, горива, хранителни артикули, строителни материали и други по отношение на доклада за 2021 година В същото време за четвърта поредна година община Варна няма да получи изравнителна дотация от държавния бюджет.

В проектобюджета за 2022 година са заложени планове за възстановяване на инфраструктурата и образа на градската среда, благоустрояване на междублокови пространства, възстановяване на експлоатационните характерности на улици от уличната мрежа, основаване на налична, удобна и безвредна среда за жителите и гостите на Община Варна.

Проектите са за главен ремонт /реконструкция на улична мрежа в регион, като дейностите са ориентирани към изцяло рехабилитиране на уличната мрежа в услуга на транспортната, обществената, икономическата и техническата инфраструктура. Целта е повишение качеството на живот, екологичната среда, повишение на капацитета за развиване на туризма, като водещ бранш в района.

С реализацията на дейностите по плановете ще се възстановява транспортния трафик и ще се подобрят изискванията за придвижване, ще се увеличи сигурността на придвижването и сигурността на пешеходците.

Проект „Екологично чист превоз за Варна “ ще способства за възстановяване качеството на атмосферния въздух в община Варна чрез понижаване наднормените равнища на фини прахови частици и азотни оксиди за постигане на одобрените правила в атмосферния въздух посредством предприемането на ограничения за замяна на старите транспортни средства на публичния градски превоз с съвременни, екологични транспортни средства.

Варна – Град на знанието:

Налице е трайна наклонност през последните 10 година средствата за обучение да са приоритет. Функция „Образование “ заема 36% от общия бюджет на общината за 2022 година В безспорна стойност бюджетът на функционалността възлиза на 202 535 х. лева, в това число за финансови разноски близо 14 093 х. лева за създаване и ремонт на просветителната инфраструктура. – „Варна – Град на Знанието“ е самодейност на Кмета на Община Варна от 2020 година и сплотява напъните на локалната власт, бизнеса, просветителния и теоретичен бранш за осъществяване на цялостния капацитет на града, като бе подписан меморандум сред общината, университетите в града, ИТ – компании и други за съдействие и партньорство, който регистрира построените връзки сред просвета и бизнес. Силното обучение на Варна и непрекъснатият приток на младежи са евентуално най-важното преимущество на града.

Близо 30 хиляди са студентите в морската столица, разпределени в шест университета. Преплитането на просвета и бизнес е третият основен фактор, който оформя капацитета на града. Дейностите на локалния бизнес и капиталовите решения притеглят интереса на младежите и задграничните студенти в направленията медицина, осведомителни технологии, превоз, мореплаване и други

Икономическо развиване на град Варна и естетизация на градската среда Варна е най-големият стопански център в Северна България. През 2022 година ще се осъществят европейски планове в размер на 88 260 х.лв.

Община Варна има голям опит в осъществяването на планове по другите оперативни стратегии и е вложила 615 000 х. лева през интервала 2014 – 2021 година Капиталова стратегия по проектобюджета в размер на 142 883 х.лв.

В развой на подготовка са планове, с които общината ще кандидатства през новия програмен интервал за европейско финансиране, съгласно новия План за интегрирано развиване на община Варна за интервала 2021 – 2027 година

В проектобюджета за 2022 година са заложени следните акценти и параметри, които са ориентирани към поддръжка на необятен кръг от нашите съграждани с разнообразни потребности в актуалната спешна обстановка, пенсионери, учители, деца, възпитаници, младежи, спортни и културни деятели и други:
запазване на данъчната тежест – не се планува нарастване на размера на налозите и общинските такси;увеличен е размерът на минималната работна заплата – 710 лева, считано от 01.04.2022 г.;увеличение на трудовите хонорари, считано от 01.04.2022 година: на педагогическия личен състав във функционалност „Образование “ в системата на предучилищното и учебното обучение с 25% по отношение на междинната работна заплата за страната на заетите в детски ясли и здравни кабинети – с 15% на заетите в обществените действия по Наредба за стандартите за възнаграждение на труда на чиновниците, осъществяващи действия по даване на обществени услуги – с 39% във всички останали структури, финансирани с локални доходи – 10%
Продължава политиката на общината за даване на помощи по решение на Общинския съвет в региона на опазването на здравето, общественото подкрепяне и превоза, като в бюджета са заложени общо 9 600 х. лева за следните типове помощи:

-помощи за лекуване на жители – 171 х.лв.

-помощи за асистираната репродукция /инвитро/ – 376 х.лв.

-помощи за обществено битови потребности на обществено слаби хора – 220 х.лв. -подпомагане на деца на починали служители на реда – 9 х. лева

-за погребения на бездомни, безпризорни, настанени в заведения за обществени услуги и регистрирани в службите за обществено подкрепяне лица – 15 х. лева -помощи за разноски за превоз по групи правоимащи – 8 809 х.лв.

Общо помощите в бюджет 2022` са в размер на 9 600 х.лв., като средствата за помощи са увеличени с 2 458 х. лева, по отношение на доклада за 2021 година

Общински стратегии:

Разработени са стратегии напълно за подкрепяне на разнообразни пластове от популацията по съответните функционалности, общо в размер на 13 183 х. лева, което е с 1 249 х.лв. повече от доклада на стратегиите за 2021 година

Програмите са ориентирани към действия за:
преодоляване и унищожаване на общественото изключване на лицата, обитавали в местата за отнемане от свобода;превенция на рисково държание измежду деца и млади хора;младежки дейности;приобщаващо обучение на разнообразни етнически групи; – креативен заложби на възпитаници и студенти;квалификация на педагогичен специалисти;профилактика, рехабилитация, скрининг и лекуване на разнообразни заболявания; – обществена стратегия за даване на голям брой обществени услуги; – образуване на интернационалните и локални културни прояви; – подкрепяне развиването на туризма в град Варна; – осъществяване на спортни събития и спортно-туристическа активност.
За спорт през 2022 година са планувани общо 13 746 х. лева в това число прехрана на общинско дружество „Спорт Варна “, действия и мероприятия и спортна инфраструктура. Целта е да се основат нужните организационно – управленчески, материално-технически и научно-методически условия и предпоставки за възстановяване на физическата правоспособност на жителите на Варна и развиване на детско-юношкия спорт. Ще се осъществят локални и интернационалните спортни мероприятия за деца, юноши, студенти, служащи, ветерани, хора с увреждания, както и материално стимулиране на спортни клубове и елитни варненски спортисти. Съгласно Наредба, спортните обекти, предоставени за ръководство от Оперативна програма „Спорт “ са разпределени до 2/3 за безплатно прилагане.

Други по-важни разноски по проектобюджета:
Капиталови разноски – 142 883 х. лева.Озеленяване – 5 384 х. лева.Чистота – 44 448 х. лева по проект сметка „Чистота “Осветление на улици и площади – 6 900 х. лева.Рехабилитация на уличната мрежа – 9 000 х. лева.За културни мероприятия и прехрана на културни институции в град Варна – 8 680 х. лева.Отбрана и сигурност – общо 6 470 х. лева и др.“, разяснява Господинова.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР