64 партии общо ще се борят за доверието на 6,6

...
64 партии общо ще се борят за доверието на 6,6
Коментари Харесай

64 партии, от които над половината в коалиции, в борба за 6,6 млн. гласа

64 партии общо ще се борят за доверието на 6,6 милиона гласоподаватели на изборите на 27 октомври. 39 от тях обаче са се обединили в 9 обединения. Така в бюлетината в последна сметка ще бъдат записани 34-ма политически играчи. Това обаче не е връх - през юни в 11 обединения бяха 42 партии, още 23 партии се явиха сами. През април 2023 година в 7 обединения влизаха 28 партии, сами играха други 23.

До 21 септември е срокът, в който партиите могат да вършат промени в съставите на обединенията.

Кой с кого избра да играе на вота за 51-о Народно събрание? Разместванията на пластовете в две от главните политически обединения - Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, доведоха до нови конфигурации със остарели муцуни. (Вижте инфографиката.)

За първи път да вземем за пример 5 обединения са се прицелили в в миналото монолитните гласове на Движение за права и свободи.

След 10-дневно юридическо и административно надиграване на лагерите на Делян Пеевски и Джевдет Чакъров ЦИК в последна сметка записва за присъединяване във вота “ДПС - Ново начало ”. Направи го след решението от Върховен административен съд, който отсъди, че обединението на Пеевски първа е подала документи и би трябвало да бъде записана по закон. В нея с Движение за права и свободи са и две дребни обединения - “Български гласъ ” и “Новите водачи ”.

През уикенда Делян Пеевски събра регионални ръководители, кметове на Движение за права и свободи и координатори от Турция

на разширено съвещание за предизборната акция. Обсъдени са били критериите за номинации за народни представители от “ДПС - Ново начало ” и главните цели, на които ще се базира направената от тях стратегия за бъдещо ръководство на България.

Джевдет Чакъров пък загуби и независимата регистрация на Движение за права и свободи, и опцията да е с обединението “ДПС - народна власт, права и свободи ”. Така Ахмед Доган, за който се приказва, че ще е претендент за народен представител след повече от 10 година отвън дейната политика, ще би трябвало да отиде на изборите с “Алианс за права и свободи ”, в който са Земеделски национален съюз на Румен Йончев и партия СБОР.

Абревиатурата Движение за права и свободи обаче участва в името на още най-малко една групировка, която ще взе участие на тези избори. Това е “Национално придвижване за права и свободи ” (НДПС), основано преди години от някогашния зам.-председател на придвижването Гюнер Тахир.

Към електората на Движение за права и свободи протягат ръка още “Народна партия Свобода и достолепие ” (НПСД), учредена от някогашния зам.-председател на придвижването Касим Дал, и учредената от Лютви Местан, а в този момент ръководена от Танер Алимолла, партия “Демократи за отговорност, независимост и приемливост ” (ДОСТ). Трите обединения не за първи път играят на избори, само че не дърпат изключително от гласовете на Движение за права и свободи, като се изключи 2017 година - малко откакто Местан учреди ДОСТ, която тогава взе близо 100 хиляди гласа.

След оставката на Корнелия Нинова и труса в Българска социалистическа партия столетницата отива на изборите с още 13 партии.

Въпреки поръчките за огромното ляво обединяване обаче има и други обединения

в тази политическа ниша, които играят сами или в други обединения. Една от тях е социалистическа партия “Български път ” на Ангел Димов, който на едни от предходните избори през 2021 година даже направи опит да върне в политиката Жан Виденов.

Партиите “Българска левица ” и “Обединена социалдемокрация ” пък ще опитат да съберат поддръжка от почитателите на легендата Емил Димитров, регистрирайки коалиция с име съвсем като една от най-знаковите му песни - “Моя страна България ”. ЦИК още ревизира подписите им.

Промени в комбинациите има и вдясно. След като “Волт ” бе мандатоносител за Политическа партия, а по-късно техен сътрудник на два вота, в този момент групировката ще играе сама. В началото на септември партията на Настимир Ананиев беше изхвърлена от обединението на ПП-ДБ.

След като изгладиха напрежението между тях, “Промяната ” още веднъж отиват на изборите с “Да, България ” и ДСБ.

Бившият народен представител от Политическа партия Иван Христанов ще се опитва през “Единение ”, която основа предходната година дружно с Иван Манев.

Радостин Василев, който бе народен представител първо от Има Такъв Народ, а след това от Политическа партия, още веднъж играе самичък с партията си МЕЧ.

Десните пък ще имат конкуренция от коалиция “Синя България ”, в която Петър Москов и проф. Вили Лилков събират 7 обединения, в това число и царското Национална движение „Симеон Втори".

Някогашната дясна ръка на Бойко Борисов, Цветан Цветанов ще представялява обединението “Свободни гласоподаватели ”. С нея на изборите отиват неговата партия “Републиканци за България ”, Съюзът на свободните демократи, основан от Стефан Софиянски, а в този момент ръководен от Радослав Кацаров, както и Зелен съюз.

Опит да взе участие в тези избори с нова групировка направи Виктория Василева. Тя и част от някогашните депутати на “Величие ” - музикантът Етиен Леви и рейнджърът Дарин Георгиев, обаче няма да имат късмет да се пробват за нов мандат в Народното събрание, защото не са събрали нужните 2500 подписа и ЦИК отряза регистрацията на коалиция “Има смисъл ”. Василева употребява правосъдната регистрация на две по-малки обединения - Българска социалдемократическа партия и “Бъдете смели ”.

Ивелин Михайлов и партия “Величие ” с ръководител Албена Пекова обаче получи регистрация от ЦИК. А самият Михайлов разгласи, че евентуално ще води листата в Плевен.

През юли екстравагантният Георги Георгиев-Готи е сменил името на партията си БНО и към този момент ще играе с “Булгари ”. През пролетта на 2021 година Васил Божков не получи регистрация за личната си групировка и БНО му даде своята.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР