63% от българите не смятат, че президентът на САЩ Доналд

...
63% от българите не смятат, че президентът на САЩ Доналд
Коментари Харесай

По-младите българи вярват повече на Тръмп, но всички се уповават на Путин

63% от българите не считат, че президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп е кадърен да се оправи със международната политика, а 26% имат доверие в него. 67% и 26% са надлежно междинните индикатори за Европа. Освен това по-младите българи са по-склонни да изразят поддръжка за него, същото важи за младите словаци и руснаци.

Това демонстрира изследване на авторитетния център " Пю ", извършено напролет и есента на 2019 година То обгръща 32 страни, в които приблизително 64% от хората нямат доверие на Тръмп.

В изследването са включени и четирима други международни водачи – Ангела Меркел, Еманюел Макрон, Владимир Путин и Си Цзинпин.

Путин е най-популярният измежду тях – той се употребява с доверието на 62% от българите, следва го Ангела Меркел с 50%, Макрон с 32% и Си с 23%. България е и една от двете европейски страни, в които доверието към Путин е над 50%, другата е Гърция.

Повечето от политиките на Тръмп са непопулярни по света. Над 50% отрицание е записано за отдръпването на Съединени американски щати от нуклеарното съглашение с Иран, рестриктивните мерки на имиграцията, издигането на стена по границата с Мексико, отдръпването от съглашения за климата и налагането на мита върху други артикули. Единственото негово деяние, което събира повече поддръжка, в сравнение с отрицателни отзиви (41% на 36%) са договарянията със севернокорейския водач Ким Чен-ун.

Има шест страни, в които към или над половината население показва поддръжка за Тръмп. В Израел да вземем за пример 74% поддържат решението му да реалокира посолството от Тел Авив в Ерусалим, а 66% са удовлетворени от развалянето на нуклеарната договорка с Иран.

Фараж, Фидес и крайнодесните

Като цяло поддръжниците на десни популистки партии са фенове и на Тръмп. Във Англия, да вземем за пример, поддръжката за него измежду гласоподавателите на " Юкип " на Найджъл Фараж е 63%, а измежду другите – 22%. 48% от гласоподавателите на унгарската " Фидес " утвърждават Тръмп, за разлика от едвам 19% от останалите унгарци. Висока поддръжка той има и измежду гласоподавателите на близката до Католическата черква полска партия " Право и правдивост " - 61%, само че и като цяло в Полша – 42%.

Съединени американски щати като цяло

Отношението към Америка е положително, само че има огромни разлики сред 33-те народи. Най-проамерикански са настроени Полша (79%), Литва (70%) и Унгария (66%). България също е измежду по-големите фенове на Съединени американски щати измежду европейските страни със своите 57% - също, колкото и Англия. Най-скептични към Съединени американски щати вЕвропа са холандците, от които единствено 46% показват утвърждение, шведите (45%) и германците (39%). Извън континента, най-голяма поддръжка Съединени американски щати имат в Израел (83%).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР