600 хил. лева за национална научна програма Повишаване на изследователския

...
600 хил. лева за национална научна програма Повишаване на изследователския
Коментари Харесай

Борим изтичането на математически таланти от България с научна програма за 2 млн. лева |

600 хиляди лв. за национална научна стратегия " Повишаване на изследователския потенциал в региона на математическите науки (ПИКОМ) лв. утвърди през днешния ден държавното управление. Те са първия транш по програмата, която ще се извършва до 2025 година на три равни стадия от по 12 месеца. Общата й стойност е 2 милиона лв..

В нея могат да се включат всички научни организации и упълномощени висши учебни заведения с над 20% принос към научната продукция на България в математическите науки през последните пет години, се споделя в прессъобщение на държавната пресслужба. На процедура те са Българска академия на науките и Софийският университет.

Според прессъобщението " в границите на три години ще се основават и употребяват споделени запаси, като по този метод ще се увеличи научният потенциал на страната. Ще се организират профилирани курсове за магистри и докторанти и ще се обезпечи кариерно развиване в региона на математическите науки ".

В текста на програмата е декларирано, че тя би трябвало да:

- обезпечи механизми за превъзмогване на казуса с приключване на фрагменти и млади таланти от България;

- възвръщане на интереса у младото потомство към точните науки;

- подготовка на висококвалифицирани фрагменти, които да обезпечат икономическата трансформация на страната;

- усилване на интернационалния авторитет и известността на българската математическа гилдия.

Възможни механизми за задачата са:

- основаване на условия за научноизследователското развиване на постдокторанти в сферата на математическите науки, включително посредством основаването на профилирани курсове за магистри и докторанти;

- основаване на условия за интеграция и реинтеграция на млади учени;

- основаване на модерни и научно-ориентирани студентски и докторантски курсове в актуалните области на математическите изследвания;

- поддържане и развиване на Международния център за математически науки към Института по математика и информатика (ИМИ) на Българска академия на науките, целящ продължително съдействие на българските математици на национално и на интернационално равнище.

Един от предстоящите резултати е " взаимно присъединяване в нови планове, осъществяване на взаимни докторски и постдокторантски позиции, свързани с стратегиите за българо-американското научнотехнологично съдействие и рамковата стратегия за просвета и нововъведения на Европейски Съюз ".

В научната стратегия е разказан следният неин обсег:

1. Интегриране на българските математици в нови научни области за осъществяване на авангардни научни проучвания посредством образуване на научни и научно-образователни курсове , семинари и конференции , целящи показване съдействието на български научни организации (институти на Българска академия на науките и ВУ) с водещи европейски и международни институции.

2. Разширяване и развиване на кадровия капацитет за основаване на научно-образователна мрежа за повишение равнището на научните проучвания и преподаването в региона на математическите науки.

3. Подпомагане на млади български математици посредством образуване на мероприятия, посветени на тяхното кариерно развиване, и оказване на помощ на младите учени при кандидатстването им по европейски стратегии .

4. Интегриране в институтите на Българска академия на науките и ВУ в България на млади математици от чужбина със значими научни достижения , посредством надграждане и разширение на интеграционните инициативи на МЦМН под управлението на изтъкнати международни математици.

5. Насърчаване на присъединяване на дамите в математиката посредством образуване на ежегодна конференция „ Жените в математиката в югоизточна Европа “ и подкрепяне участието на дамите от българската математическа гилдия в научни конгреси на чуждестранни партньорски организации

Кой може да получи пари по програмата?

Това са научни организации по член 47, алинея на Закона за висше обучение, а точно Българска академия на науките, Селскостопанската академия, националните центрове по проблемите на публичното здраве и други научни организации, както и упълномощени висши учебни заведения,  които образуват консорциум, в който сътрудници са тези с принос над 20% от научната  продукция в България в региона на математическите науки по данни от Web of Science за  последните пет години .

Съгласно информацията в международните бази данни Web of Science за интервала 2016-2020 година водещи организации в региона на математиката са Българска академия на науките и Софийският университет.

Водещата роля в консорциума ще поеме Институтът по математика и информатика към БАН.

За реализиране значимо влияние на резултатите от научните проучвания върху обществото ще наблюдават Факултетният съвет на Факултета по математика и информатика на СУ (ФМИ-СУ) и Научният съвет на ИМИ-БАН.

Дейности по програмата

За реализиране на задачите се плануват действия, обединени около осъществяването на съответните задания, част от които да бъдат осъществени посредством МЦМН към ИМИ-БАН:

- предлага модерни проучвания и оказва помощ за реинтеграцията на младите български математици;

- свързва българската математическа гилдия с водещи математически институции;

- спомага за повишение равнището на българската просвета и обучение.

Предвиждат се осъществяване на уъркшопи, интернационалните конференции и семинари с присъединяване на международни математици, на които да бъдат показани върхови достижения в области на математиката, в които има обичайно мощно българско присъединяване, и такива, които би трябвало да бъдат развити у нас.

Ще се финансира и провеждането на годишен конгрес на младите български математици от целия свят, който да служи за образуване на научна диаспора и да показва опциите за кариерно развитие в България.

Ще бъдат предоставени нови докторантски и постдокторантски позиции и ще бъде продължена взаимната постдокторантска стратегия на МЦМН с американския център Institute of the Mathematical Sciences of the Americas (IMSA) в Маями, за която половината от финансирането се обезпечава от американска страна, а другата - от българска.

Заложено е и финансиране на двугодишни интеграционни позиции в МЦМН по сходство на Marie Skłodowska-Curie actions и други сполучливи интеграционни стратегии на Европейски Съюз. Те ще са насочени основно към млади български математици със значими научни достижения, които са приключили докторантура в елитни университети в чужбина и имат желанието да се реинтегрират в България.

Ще се финансират също краткосрочни научни планове в региона на математиката за основаване на работни групи с присъединяване на гостуващи одобрени учени и изпълнение на взаимни научни проучвания с задгранични партньорски институции, както и присъединяване на български математици в взаимни действия на МЦМН с партньорски институции.

Предвижда се организирането на регулярен семинар по приложна математика , в който да бъдат застъпени теми, свързани с приложението на математиката при развиването на зелени и екотехнологии, енергийна успеваемост, здраве и качество на живота, биотехнологии, биомедицина, информационни и информационни технологии и други

По програмата ще има пари за оказване на методическа помощ на млади български математици при кандидатстване в европейски научни и иновационни планове и стратегии, както и за провеждането на профилирано мероприятие, ориентирано към студенти, докторанти и постдокторанти, на което да се разпространяват концепциите и задачите на програмата измежду младите фрагменти в България и да се показват част от получените научни резултати.

Ще се сътвори взаимна докторска стратегия (с образование на британски език) между партньорските организации за привличане в България на млади гении в региона на
математиката и информатиката от страни от Югоизточна Европа и района.

Показатели за осъществяване

По програмата би трябвало да бъдат привлечени трима постдокторанти и млади учени на година; да бъдат извършени три научни мероприятия; да бъдат осъществени 7 краткосрочни и дълготрайни визити на изтъкнати учени на година; да има 12 научни изявления на постдокторанти и гостуващи учени по програмата в специализирани рецензирани списания и/или научни поредици с импакт фактор (IF) и/или импакт сан (SJR). Също 12 е нужният брой обучителни семинари за студенти, докторанти и постдокторанти. През образование би трябвало да са минали 40 сттуденти, докторанти и постдокторанти. По програмата би трябвало да се създаде една докторска стратегия с образование на британски.

Мониторингът върху осъществяването на програмата реализира МОН.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР