60% от украинските бежанци са заявили, че искат да работят“,

...
60% от украинските бежанци са заявили, че искат да работят“,
Коментари Харесай

60% от украинските бежанци в България искат да работят

„ 60% от украинските бежанци са декларирали, че желаят да работят “, сподели Красимира Величкова, консултант на вицепремиера Калина Константинова и началник на работната група към спешния щаб за бежанците, сплотяваща напъните на неправителствения бранш и държавното управление по време на Софийския стопански конгрес III, оповестиха уредниците на събитието.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6076
„ Малко над 82 хиляди са украинските бежанци сега в България. 35% са деца, 1% са пенсионери или нетрудоспособни. 57 000 са в трудоспособна възраст “, сподели тя.

Величкова очерта като съществени проблеми пред украинските бежанци, които желаят да стартират работа, незнанието на български език и на второ място, това че съвсем всички са дами с деца и страната би трябвало да обезпечи грижи за децата.

„ 99% от украинските бежанци към този момент са получи краткотраен статут и като такива могат да стартират работа, както и да запишат децата си в учебно заведение “, добави тя.

Величкова заяви, че до месец най-вероятно ще започва мярка, която е ориентирана към общините за основаване на механизми за почасова дневна грижа за деца.

„ Програмата ще е за деца сред 2 и 6 години, с цел да могат общините, които имат опция да разшият потенциала на съществуващите градини и да открият нови места. Един от главните проблеми за децата е неналичието на ваксини, тъй като имунизационните календари в България и Украйна се разминават “, изясни тя.

Величкова призна, че огромна част от украинските бежанци търсят работа. В същото време работодателите се нуждаят от чиновници като за връзката сред тях се разчита главно на Агенцията по заетостта.

„ Но нашето чувство в работните групи е, че към момента страната не е намерила метод на построи ефикасен мост сред тези две страни, с цел да се реализира същинската интеграция на тези хора, а не те да бъдат подпомагани “, заключи тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР