60% от общинските пътища имат необходимост от ремонт, става ясно

...
60% от общинските пътища имат необходимост от ремонт, става ясно
Коментари Харесай

Защо някои хора от по-малките населени места чакат 30 г. ремонт на пътя?


60% от общинските пътища имат нужда от ремонт, излиза наяве от след изследване на Националното съдружие на общините в България.

Общината е тази, която е виновна за положението и поддръжката, само че те разполагат с доста малко пари, които би трябвало да разпределят.

Най-често бюджетът им отива за осветяване, разчистване на пространства, отопление на детски градини. За поддръжката и ремонта на пътищата те разчитат на страната.

Снимка: bTV


Общинските пътища в действителност са тъкмо половината пътищата в страната и са също толкоз значими като другите.

Не единствено финансирането е проблем, а и връзката община-държава, както и административните процеси по утвърждение на тези планове.

Кърджалийски села попадат в Южния-централен регион, който е с най-дълга пътна мрежа. Пътят сред селата Дъждино и Македонци е единствено километър и половина, само че шофирането по него е еднакво на офроуд. Дупка до дупка и тук-там с пропадания.

От последната къща на Дъждино Ахмед Шабан посреща всяка кола, потеглила по счупения път

„ Този асфалт е направено 1987 година, това значи по бай Тошово време, а по-късно единствено кръпки са направени. С всеки изминат ден става още по-лошо, а придвижването е голямо. Не наподобява на европейски път. А претендираме, че сме европейци. Според мен доста сме надалеч от европейците “, споделя мъжът.

Снимка: bTV


Пътят е общински, само че общината няма пари за повсеместен ремонт.

„ Общината няма заложени такива средства в своя бюджет. За страдание политическите партии постоянно са доста благосклонни да обещаят, че ще имаме по-голяма финансова автономия, когато са в съпротива, когато дойдат на власт и нещата се трансформират. Това е общинска благосъстоятелност. Това би трябвало да остане и би трябвало да бъде такава, тъй като единствено общината, кметът на общината са най-близо до хората и те знаят всяка дупка. Тази благосъстоятелност би трябвало да си остане на общините. Проблемът, който би трябвало да решим, е нейното финансиране – би трябвало да имаме доста по-голям целеви запас на страната и по-големият въпрос – да получаваме част от директните налози – данъкът от приходите на физическите лица, данъкът печала, които доста ще усилят нашите лични доходи, с които да разполагаме “, изясни Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на НСОБ.

И водачите нямат, само че им се постанова да ремонтират колите си поради неприятния път

„ На нас ни се желае община и страна да имат доста по-бърза връзка, с цел да се случват по-бързо нещата, тъй като кметът е този, който е на терен... и когато от едната страна работата може да се свърши бързо, а въпреки това разрешителните режими вървят постепенно – нещата не се случват с нужната експедитивност, която чакат жителите “, сподели Георгиева.

Снимка: bTV


„ Нашата огромна концепция, която се надяваме да се реализира в действителност доста скоро, е този фонд за общинско развиване и доближаване, в който да бъдат заделени 1 милиард лв.. За страдание е належащо време този фонд да бъде структуриран, тъй като би трябвало да се създаде нормативната база. Това би означавало обаче да пропуснем строителния сезон на тази година, точно заради тази причина взехме решение да отделим част от този бюджет към 500 000 лева, с който да подпомогнем общините още в този момент неотложно. Половината ще бъде за общински пътища, а другата половина за ВИК мрежи. Решили сме, обаче да дадем приоритет за първи път на по-слабо развитите региони – северозападната част, Родопите в действителност страдат от липса на финансиране от десетки години “, съобщи Явор Пенчев, Министерство на регионалното развитие.

В Кърджали общинската пътна мрежа е 256 километра. За поддръжката й в бюджета са заложени 600 хиляди лв.. Парите стигат единствено за кръпки, и то не на всички места.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР