60% от жителите на Калифорния харчат над 2/3 от приходите

...
60% от жителите на Калифорния харчат над 2/3 от приходите
Коментари Харесай

Животът в Калифорния става все по-труден

60% от жителите на Калифорния харчат над 2/3 от приходите си за наем. В огромните градове като Сан Франциско и Лос Анджелис наемът за една стая може да доближи 1500 евро. Заради ковид мнозина натрупат задължения.

" Положението с бездомниците в Калифорния беше доста тежко и преди рецесията с ковид. Но пандемията изостри още повече този проблем ", споделя Пол Ланктот от правозащитната организация LA Tenants Union, която съставлява ползите на наемателите на жилища. От началото на рецесията с ковид жителите на Калифорния все по-трудно се оправят с месечните си заплащания за наем, ток и така нататък, прецизира той.

В Калифорния заплащането на наема може да бъде забавяно с до шест месеца, а насилствените опразвания на жилища на тази основа са неразрешени. Но казусът е, че наемите се натрупат, а те въпреки всичко не се опрощават, споделя Ланктот. " Има хора, които от шест месеца не са си плащали наема. Абсурдно е да се счита, че след половин година те ще намерят пари, с цел да си уредят забавените заплащания плюс настоящия наем, изключително в случай че останем в плен на пандемията ", споделя той.

Кои са най-засегнатите?

Пол Ланктот споделя още, че към 60% от калифорнийците харчели за наем повече от 2/3 от месечния си приход. Животът в този щат е доста безценен, изключително в огромните метрополии като Лос Анджелис и Сан Франциско, където наемът за една стая може да доближи и 1500 $.

Най-тежко наранени от това са тъмнокожите или латиноамериканците, излиза наяве от взаимно проучване на радио NPR и Харвардския университет. Представителите на тези две общности в Съединени американски щати са измежду най-нископлатените групи в обществото, постоянно нямат непрекъсната работа и са застрашени от безработица.

Точно тези хора в този момент са изключително затруднени да заплащат наемите и ипотеките си, споделя професорът от Харвард Дейвид Уилямс. " Средностатистически видяно, на всеки $, с който разполага едно бяло американско домакинство, дават отговор 10 цента в едно домакинство на тъмнонокожи, а в това на латиноамериканци - 12 цента. Ето за какво не е чудно, че тези хора имат най-вече проблеми в сегашната пандемия ", прибавя той.

Последици и за наемодателите

Принудителните опразвания на жилища може и да са неразрешени, само че ги има, настояват правозащитниците от LA Tenants Union. Това се отнася най-много за хора, които обитават незаконно в Съединени американски щати или такива, които не приказват добре британски. Те не знаят какви права имат и са склонни да се подчинят и да се изнесат от жилището, споделя Ланктот. По думите му обаче казусът е още по-комплексен, тъй като сегашната обстановка визира и доста от частните наемодатели. Според брокерката на недвижими парцели - германката Марли Темпъл, която от дълги години живее в Лос Анджелис, някои притежатели на жилища срещат компликации да заплащат ипотеката си. Тя познавала наемодатели, които признават, че са склонни да държат жилищата си празни, вместо да пускат наематели в тях, които не си заплащат наема и които не могат да изхвърлят на улицата.

Рекордно високи наеми

Последиците от всичко това са забележими: от ден на ден жилища стоят празни, а високите наеми в Южна Калифорния бият всевъзможни върхове. Кризата, подбудена от сегашната пандемия, докара до такава степен, че наемодателите преценят към този момент доста подробно кандидат-наемателите, а някои даже изискват предплащане на наема за шест месеца напред. " От април насам наемите въобще не са поевтинели, а еднофамилни къщи се намират извънредно мъчно, защото търсенето е голямо ", споделя Марли Темпъл. Тя прибавя, че и преди пандемията рецесията с бездомниците и жилищната рецесия са били измежду най-сериозните проблеми на Калифорния. " Сега обаче е още по-тежко ", прибавя Темпъл.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР