60 милиона лева е преразходът в бюджета на Здравната каса

...
60 милиона лева е преразходът в бюджета на Здравната каса
Коментари Харесай

60 млн. лeва е преразходът в бюджета на НЗОК до момента

60 милиона лв. е преразходът в бюджета на Здравната каса за медикаменти досега. Това съобщи след съвещание на Надзорния съвет на НЗОК зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева, съобщи БНР.

"На този стадий недостиг се обрисува в едно направление – е разноските за медикаменти. Планирахме още при започване на годината недостиг във връзка с разноските за медикаменти, само че сме набелязали нужните ограничения, без да има напрежение поради тези темпове на растеж ", сподели още зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева.

Преди дни шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев разгласи, че се чака към края на годината НЗОК да има 40 млн. лева недостиг за медикаменти.

"До края на тази година бюджетът на НЗОК няма да може да стопи недостига. Ако бъдат утвърдени ограниченията, които предлагам, това може да стане през 2019 година ", разгласи той. Една от ограниченията за справяне с недостига в бюджета на Здравната каса ще бъде смяна в регламента за изписване на скъпоструващите лекарства с протоколи, конкретизира той. Според доктор Дечев сега фармацевтичната промишленост постанова на лекарите да изписват най-скъпото лекарство поради бизнес ползи.

Една от ограниченията за справяне с недостига в бюджета на Здравната каса ще бъде смяна в регламента за изписване на скъпоструващите лекарства с протоколи. По думите на доктор Дечев сега фармацевтичната промишленост постанова на лекарите да изписват най-скъпото лекарство поради бизнес ползи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР