60-етажен небостъргач, захранван изцяло от възобновяема енергия - това ще

...
60-етажен небостъргач, захранван изцяло от възобновяема енергия - това ще
Коментари Харесай

60-етажен небостъргач, захранван изцяло от възобновяема енергия, строят в Ню Йорк

60-етажен небостъргач, захранван напълно от възобновима сила - това ще съставлява новата световна централа на американската банка JPMorgan Chase. Предвидено е постройката да бъде приключена през 2025 година Тя ще e височина близо 423 метра ще се трансформира в най-голямата " напълно електрическа " постройка в Ню Йорк съгласно архитектите зад дизайна, предава CNN.

Сградата ще се е извисява над центъра на Манхатън. В взаимно прессъобщение JPMorgan Chase и Foster + Partners обявиха, че небостъргачът ще реализира " чисти нулеви излъчвания " - частично посредством потребление на сила от държавна водноелектрическа централа.

Други енергийно ефикасни характерности на дизайна ще бъдат прозорци с троен стъклопакет и системи за предпазване и наново потребление на вода, които могат да понижат потреблението с 40%. Небостъргачът ще употребява и " умна строителна технология " със датчици за наблюдаване и понижаване на потреблението на сила.

Строителните работи към този момент са почнали на обекта, където в миналото се е намирал 215- метровия небостъргач Union Carbide Building. Според архитектите 97% от строителните материали от предходната постройка на мястото ще бъдат " рециклирани, употребявани наново или модифицирани ". Новият дизайн също дава обещание двойно повече външно пространство на партерния етаж, площад и разширени тротоари.

" Уникалният дизайн дава отговор на предизвикването да се вземе поради околният пейзаж на Парк Авеню, като в същото време включва жизненоважната транспортна инфраструктура " съобщи създателят на Foster + Partners известният английски проектант Норман Фостър.

Новината за новата постройка пристигна единствено месеци откакто някогашният кмет на Ню Йорк Бил де Блазио одобри закон, ограничителен потреблението на изкопаеми горива във всички нови жилищни и търговски здания от идната година. Законодателството изисква всички нови здания в града да бъдат издигнати по този начин, че да се зареждат напълно с възобновима сила до 2027 година

Междувременно властта в града обмисля нови правила за целия щат посредством оферти закон за " електрическите " здания. Законопроектът беше показан през 2021 година от сенатора от щата Ню Йорк Брайън Кавана и Емили Галахар. Според задачите му въглеродните излъчвания на щата би трябвало да се понижат с милиони тонове и в същото време да се подсигурява на жителите с ниски приходи достъп до налична сила. Според властта в Ню Йорк към 70% от парниковите излъчвания в Ню Йорк идват от здания.

На фона на известията за изселване от Ню Йорк по време на пандемията, JPMorgan Chase съобщи, че новата постройка може да приюти до 14 000 чиновници, което значи, че има четири пъти повече потенциал на остарялата постройка Union Carbide.

Жителите в постройката ще разполагат с разнообразни " уелнес " уреди, в това число системи за пречистване на въздуха, здравен и фитнес център, вътрешна градина.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР