6 шесттонни котви ще държат корабите около Мопанг в стабилно

...
6 шесттонни котви ще държат корабите около Мопанг в стабилно
Коментари Харесай

6 котви ще задържат кораби около Мопанг, за да бъде изпомпан

6 шесттонни котви ще държат корабите към " Мопанг " в устойчиво състояние, до момента в който бъде източен мазута от него. Това заяви екоминистър Нено Димов в Созопол след ревизия на региона към потъналия американски кораб. Водолазите от " Морска администрация " го уверили, че няма риск за осъществяване на интервенцията.

Под " Мопанг " сега били конфигурирани 4 котви, чакали се още две да бъдат създадени особено за изпомпването му.

Според министър Димов морето още не било уместно за разполагането на двата кораба за източване на мазута. След като вълнението утихне и те се нареждат, тогава ще стартира действителното източване на кораба, потопен на 35 метра дълбочина край крайбрежията на Созопол през 1921 година И добави, че остатъчните петна от мазут с размери към 20-ина сантиметри най-вероятни били от предходни изливания на кораба, който в този момент е запушен на 30 места.

" Мазут по плажа не се появява за първи, няма и да е финален ", зави Димов и скъобщи, че на концесионерите на линии е било разпоредено да ги почистят, в случай че има замърсяване.

Министърът не се ангажира изрично с мнение дали интервенцията ще надвиши заделените от плравителството 2,5 млн. лева за изтгочването на мазута от " Мопанг ".

" Досега сме посочили, че взимаме нужните ограничения, сигурен съм, че и този път ще бъдат взети ", съобщи Димов, уточнявайки, че сходна интервенция се организира за първи път в България и крие доста незнайни.

Засега още не е ясно какъв брой тъкмо е количеството мазут в резервоарите на " Мопанг " като цифрите авриарот 150 до 600 тона.

Междувременно от Басейнова дирекция-Варна оповестиха, че отвън боновите ограждения към кораба пробите на морската вода на 1 километър от централния плаж на Созопол и Черноморец не показвали отклонения от допустимите правила. На Корал и Алепу също отговаряли на стандартите за качество на околната среда по всички индикатори. Според басейнова дирекцеия замърсяването било минимално и локално единствено в акваторирята над потъналия транспортен съд до остров Свети Иван. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР