6 малко известни факти за популярни песни и техните изпълнители:

...
6 малко известни факти за популярни песни и техните изпълнители:
Коментари Харесай

6 неизвестни факти за популярни песни

6 малко известни обстоятелства за известни песни и техните реализатори:

Nirvana – Smells like teen spirit

Teen Spirit („ Младежки дух “) е мощно рекламирана марка дезодорант, пуснат на пазара през 1991 година от компанията „ Mennen “.

Фразата „ Кърт ухае на Teen spirit “ била написана върху стената на дома на артиста от неговата другарка Кетлин Хана, водач на женска пънк-рок група. Когато видял надписа, Кърт доста го харесал и решил, че е съвършен за заглавие на ария. Едва след стартирането на парчето схванал, че съществува подобен дезодорант.

Огромната известност на песента, естествено, се отразила и върху тази на дезодоранта. Фирмата-производител употребила момента  и почнала да популяризира продукта си с отпратка от песента: „ А ти миришеш ли на Teen Spirit? “ През 1992 година дезодорантът бил измежду най-продаваните, а компанията „ Mennen “била закупена за крупна сума от Colgate-Palmolive.

 

David Bowie – The man who sold the world

Кърт Кобейн толкоз добре се справил с осъществяването й на концерта на „ Нирвана “ Unplugged, че единствено за няколко месеца песента станала много известна. Самият Бауи признава, че ненавижда, когато „ След концерт идва дете и ми споделя: „ Колко ужасно изпълняваш песента на „ Нирвана “. А аз му споделям: „ Изчезвай, дребен фанатик! “

 

 

 

 

Metallica – Nothnig Else Matters

Първоначално Джеймс Хетфийлд написал тази ария за своята другарка, само че през днешния ден даже самият той не помни за какво. Дълго време Хетфийлд не желаел да показва песента пред публиката – тя била персонална, не за групата. Освен това считал, че тя е безусловно несъответствуваща за  „ Металика “. Веднъж обаче Ларс Улрих чул песента и съумял да убеди Хетфийлд да я запишат.

 

 

 

 

Whitney Houston – I will always love you

Звучи изненадващо, само че безсмъртният шлагер от кино лентата „ Бодигард “ не е отдаден на обичания човек, а на положителните приятелите и сътрудници. Песента е написана през 1974 година от известната кънтри певица Доли Партън. През тази година истинската версия на парчето станала номер едно в кънтри-чарта. Песента била написана, откакто Доли прекъсва музикалното си съдействие с различен кънтри артист – Портър Уагънър. Между тях не е имало никакви сантиментални връзки.

 

Europe – The Final Countdown

И до през днешния ден доста музиканти се пробват да възпроизведат на синтезатор тембъра, който звучи в основния риф на песента. Тайната е в това, че звукът бил получен със сливането на два тембъра от синтезатори „ Ямаха “ и „ Роланд “. Пианистът на групата Мик Микели първоначално не можел да получи тъкмо подобен тон и бил заставен да семплира звучението на тези остарели синтезатори за живите осъществявания. Когато китаристът Джон Норъм за първи път чул парчето, решил, че то не е уместно за рок група, само че след това трансформирал мнението си.

 

Madonna – Frozen

През ноември 2005-та година белгийски съд постановил, че мелодията на Frozen била открадната от песента „ Ma vie fout le camp “, написана от белгийския композитор Salvatore Acquaviva. Като мярка съдията забранил песента да се върти по белгийските малките екрани и радиа. Историята получила любопитно продължение: в края на 2008-а локалната радиостанция „ Донна “ направила чарт от 5000 песни, като Frozen заемала 143-о място. И защото им било неразрешено да я пускат, водещите предложили на слушателите си да си я пуснат в Youtube, a в ефира на радиото в този миг имало 5-минутна тишина.

 

 

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР