6-годишно дете е паднало в двора на детска градина Таня

...
6-годишно дете е паднало в двора на детска градина Таня
Коментари Харесай

Първо в Марица: 6-годишно момченце с хематом на главата сл...

6-годишно дете е паднало в двора на детска градина „ Таня Савичева “ в ЖР „ Тракия “ и по знамение не е разрушило главата си в бетонните плочки, научи " Марица ". Инцидентът се разминал на косъм от покруса, като детето се е отървало със седемсантиметров хематом. Според бащата  Димитър Попов причина за случилото се със сина му е непочистената площадка в детската градина. Той твърди, че на идната заран, след случая и след направена забележка на госпожата, която е участвала на злополуката, площадката целия ден не е била изчистена и децата са играли тъкмо там, където малчуганът е паднал предходния ден. Според Попов е било почистено едвам в четвъртък, два дни по-късно. Това приказва за безхаберие и безнаказаност, безапелационен е бащата.

 





Директорката на детското заведение  Доротея Боева обаче изрично отхвърли обвиняванията и изясни, че всяка заран площадките в двора се почистват. Бащата има право да изпрати каквито желае фотоси, добави Боева.

Не на същото мнение обаче са родителите на детето. Те изясняват, че никой не ги е уведомил за станалото със сина им и не знаят по кое време тъкмо се е случил случаят денем. Бащата схванал едвам в 18 часа, когато дошъл в детската градина да прибере Атанас. Тогава сварил сина си облян в сълзи и с голям хематом и рана откъм гърба на главата, а госпожата на групата държала мокра забрадка, притисната върху подутината и раната. Присъстващите обяснили на бащата, че синът му е паднал на една от детските площадки в двора на забавачката, откакто се е подхлъзнал на насъбран и непочистен пясък върху трайната настилка от бетонови плочи на площадката. Паднал обратно, в цялостен растеж, и блъснал главата си с цялостна мощ в твърдата настилка, написа в жалбата си до Общината и просветителния инспекторат майката на детето Ваня Инджова.  В нея се показва още, че по време на случая на територията на детското заведение не е имало здравно лице, не са били известени и дежурни екипи за оказване на помощ на детето. 

„ Това безучастие от страна на управлението и на личния състав на детската градина би могло да докара до по-тежки последствия от получения удар в главата на детето в бетоновата настилка на площадката “, написа в жалбите до двете институции майката. И добавя, че в годините неколкократно е обсъждан въпросът с управлението на детското заведение за предприемане на ограничения за обезпечаване на сигурността на децата при игра на външните площадки.  Част от детските кътове не са обезопасени с оградни платна, а някои от площадките са повдигнати на височина 50 см, което представлявало риск при игра на малчуганите, изключително на най-малките.

„ Такова е положението на избраните площадки на Трета А група „ Калинка “, отраслова на групата, която посещава нашето дете, и на група 4 ПВГ Б “Мечо Пух “, където се е случил случаят “, написа в жалбата.  В нея се добавя още, че не се почистват трайните настилки на детските площадки от пясъка, тиня, камъни, листа и други и това безучастие и нестопанисване  от страна на управлението и личния състав е довело до извънредно сериозното пострадване на Атанас, се споделя още в жалбите. Родителите настояват, че бетонните плочи в детските площадки за игра на децата  в градината са компрометирани  на доста места има стърчащи краища, което е причина за нови такива произшествия като с дребния Атанас, даже с по-тежък край, излиза наяве от жалбата. 



Родителите на Атанас приканват да се вземат незабавни ограничения за обезопасяване на външните детски площадки в детската градина, както и да стартира тяхното навременно разчистване от  пясък и други детайли, които не би трябвало да бъдат върху настилката на детските кътове за игра. 

ПОЗИЦИЯ 

Пред „ Марица “ директорката на ДГ " Таня Савичева " Доротея Боева изясни, че детето се е подхлъзнало на топката по време на игра. Тя ​каза, че всеки ден площадките се чистят, в това число почистени са били и във въпросния ден. Боева изясни, че в детската градина има здравно лице, само че неговото работно време било до 16 часа, а рухването на детето се е случило директно преди бащата да пристигна да го вземе. Относно обезопасяването на детските площадки директорката сподели, че те по този начин са признати. Доротея Боева посочи, че неравности по детските площадки няма, а по пътеките. ​ В двора имало растителност, която надига плочките, само че предходната година пространството било отчасти ремонтирано. Според нея екипът <210> е направил всичко допустимо да помогне на детето.  
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР