6 години затвор при първоначален общ“ режим на изтърпяване –

...
6 години затвор при първоначален общ“ режим на изтърпяване –
Коментари Харесай

6 години затвор за пияния шофьор, блъснал и убил полицай в Новозагорско

6 години затвор при първичен „ общ “ режим на изтърпяване – това е удостоверил Апелативният съд в Бургас по отношение на Георги Костадинов , който шофирайки с централизация на алкохол в кръвта 0.94 промила , е предизвикал по несъобразителност гибелта на полицейския чиновник от ОДМВР-Стара Загора Тодор Тодоров . Въззивният състав е удостоверил и наказването „ отнемане от право да ръководи МПС “ за период от 6 години.

Припомняме, че. Около 20:00 часа подсъдимият, откакто използвал алкохол , потеглил от Тополовград към Стара Загора с автомобила си марка „ БМВ 316 И “.

Малко по-рано същата вечер, по същия път, движейки се в посока от Радево към Сокол, преди ляв завой по посоката му за придвижване, лек автомобил самокатастрофирал , като навлязъл в лентата за насрещно придвижване, напуснал пътното платно и се преобърнал странично в лявата канавка. От другата страна на платното бил дежурния екип от районно управление (на МВР) на МВР-Нова Загора, дошъл по сигнал за произшествието, със длъжностен полицейски автомобил марка „ Киа Сиид “, спрян на десния прием по посока на придвижване към с. Сокол.

Към 21:00 часа подсъдимият , движейки се от Сокол към Радево навлязъл в десния за него завой със скорост от към 109 км/час . Поради превишената и несъобразена с пътните условия скорост той изгубил надзор над ръководството на автомобила и навлязъл в лентата за насрещно придвижване и левия за него прием. При линейното си пренасяне напред колата, ръководена от подсъдимия, се завъртяла отчасти към отвесната си ос, в посока на часовниковата стрелка и солидно, челно се блъснала в полицейския автомобил. В резултат от удара патрулната кола се придвижила обратно , от което последвал втори солиден удар сред задната повърхнина на „ Киа Сиид “ и полицейския чиновник, който в този миг се намирал зад автомобила.

Тялото на потърпевшия чиновник паднало върху платното за придвижване на разстояние 20,1 метра от мястото на втория удар. Пострадалият Тодоров получил обилни травматични увреждания по тялото, изпаднал в положение на травматичен и хеморагичен потрес, както и в положение на мозъчна кома. Починал в МБАЛ „ Д-р Ив. Селимински “ в Сливен и макар напъните на медицинския екип да избави живота му.

Първоинстанционната присъда на Окръжния съд в Сливен е, който моли съда да понижи размера на наложените санкции. Жалба против присъдата да подали и частните обвинители с искане за по-строги санкции – а точно 15 години „ отнемане от независимост “ и 8 години „ отнемане от право да ръководи МПС “. Представителят на държавното обвиняване пледира за потвърждаване на присъдата.

След запознаване с доводите, изложени във въззивните тъжби и чуване мненията на страните в правосъдно съвещание, анализиране на доказателствата по делото и инспекция на атакуваната присъда, както по повод недоволствата на жалбоподателите, по този начин и служебно напълно, Бургаският апелативен съд е намерил двете въззивни тъжби за неоснователни.

Съдът е изменил присъдата , като е признал подсъдимия за почтен и го е оправдал по повдигнатото обвиняване за нарушаване на чл.20, ал.1 от ЗДвП. Това не рефлектира върху отговорността на подсъдимия, защото не трансформира изводите за обстоятелствата по делото и неговото държание, отнася се единствено за прецизиране на правната подготовка.

В останалата част присъдата е доказана като вярна, обоснована и законосъобразна.

Решението може да бъде обжалвано или протестирано пред Върховния касационен съд.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР