6.6% е делът на потребление на незаконни цигари през 4-то

...
6.6% е делът на потребление на незаконни цигари през 4-то
Коментари Харесай

6.6% е делът на потребление на незаконни цигари през 4-то тримесечие на 2017

6.6% е делът на ползване на противозаконни цигари през 4-то тримесечие на 2017 година Данните бяха показани на обичайна работна среща по тематиката на петте компании от „ Инициативата против противозаконната търговия " * и представители на държавното управление и правоприлагащите органи. Резултатите бяха показани пред министър-председателя Бойко Борисов, основния прокурор Сотир Цацаров министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Валентин Радев, основния секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов, шефа на Агенция „ Митници " Георги Костов и представители на структурите на държавните институции, ангажирани с противопоставяне на контрабандата.

През четвърто тримесечие на 2017 година делът цигарите без български акцизен бандерол (6.6%) е с 1.2 процентни пункта по-ниско по отношение на същия интервал на 2016 година (7.8%), с 0.4 процентни пункта по-ниско по отношение на второ тримесечие на 2017 година и с покачване от 0.6 процентни пункта по отношение на трето тримесечие на 2017 година

Резултатите от проучването по градове демонстрират, че делът на ползване на цигари, непредназначени за българския пазар, в някои от обитаемоте места понижава. Едновременно с това, равнището остава доста над междинното за страната в следните градове или се покачва сензитивно:

Град

Трето тримесечие 201 7 година

Четвърто тримесечие 2017 година

Хасково

21.3%

17.3%

Стара Загора

6.5%

11.3%

Пазарджик

15.3%

14.0%

Сливен

10.7%

10.0%

Видин

8.6%

10.0%

Свиленград

8.0%

28.0%

Асеновград

4.0%

8.7%

Сандански

5.0%

10.9%

Дупница

2.0%

11.0%

Ямбол

2.0%

12.7%

В следните градове равнището на ползване на цигари е по-ниско от междинното за страната, а в други понижава доста:

Град

Трето тримесечие 201 7 година

Четвърто тримесечие 2017 година

Варна

2.8%

4.4%

Шумен

2.0%

2.7%

Велико Търново

16.0%

5.3%

Монтана

1.3%

4.0%

Добрич

8.0%

4.7%

Перник

7.2%

5.3%

Компаниите от тютюневата промишленост подчертаха, че с максимален дял от цигарите, непредназначени за локалния пазар, обичайно остават така наречен „ illicit whites " - марки, които са основани за само да се продават нелегално и нямат аналог на легалния пазар. За поредна година данните показват, че този вид противозаконни артикули, остават сериозен проблем, поради бързото всеобщо разпространяване и непрекъснатата промяна на марките, които се оферират на незаконния пазар.

Компаниите, участващи в изследването, показаха за следващ път задоволство от работата и напъните на държавните институции към казуса с противозаконната търговия с тютюневи произведения. Най-важните фактори за тях са това, че битката с противозаконната търговия е приоритет за държавното управление, проявената политическа воля и интерес на най-високо равнище, както и съдействието на институциите и фирмите от Инициативата за битка с противозаконната търговия с цигари, която води до позитивни резултати. Компаниите подчертаха и че е належащо нараснало внимание към тези марки на противозаконния пазар, които обичайно са в челните места на проучването през годините.

След отчитане на достиженията, бизнесът и държавното управление споделиха общо виждане, че има още капацитет за растеж на законния пазар и усъвършенстване на приходите от данък и насочиха послания за опазване на предвидимостта и стабилността на пазара.

На срещата участваха и останалите представителни асоциации от бранш тютюн - Национална асоциация на тютюнопроизводителите НАТ-2010, Асоциация на тютюнопреработвателите в България АБТ и Българска асоциация на търговите на тютюневи произведения БАТТИ. Представяйки гледните точки на всяка част от веригата на доставки в тютюневия бранш, те подчертаха, че секторът е високо контролиран и молиха към държавното управление да не позволява въвеждането на рискови регулации и забрани, които основават риск от скок на противозаконната търговия, загуба на доходи, закриване на работни места и спънки за лоялната конкуренцията в легалния бизнес. Представителите на бранша подчертаха, че България сполучливо ползва всички правила на Европейски Съюз и че въвеждането на крайни ограничавания би основало огромни опасности пред битката с противозаконната търговия и сполучливото събиране на приходите от данък.

Премиерът господин Бойко Борисов акцентира, че държавното управление ще остане безкомпромисно в битката с контрабандата и корупцията във всички сфери. Той означи, че особено внимание би трябвало да се отдели на градовете, в които равнищата на нелегално ползване са най-високи и резултатите ясно демонстрират кои са те, а точно ситуирани най-вече по пътя на автомагистралите в южна България - Хасково, Ямбол, Свиленград и други.

Премиерът уточни, че макар незначителното нарастване на противозаконна търговия от единствено 0.6%, това би трябвало да подтиква бдителността от правоохранителните органи в съответни обитаеми места. По традиция министър председателят уточни периоди за реакция на органите по места и отчитане на аргументите за по-високите равнища в някои от градовете. На базата на методологията на изследването, която бе визуализирана благодарение на особено видео, Премиерът акцентира обективността на проучването и направи съпоставяне сред резултатите в България и тези на други страни-членки на Европейски Съюз, чиито принос за европейския бюджет е забележителен.

Г-н Борисов се ангажира с покачване на въпроса за равнищата на контрабандата в другите Европейски Съюз страни по време на идните срещи на Съвета. По думите му, големите средства, които заради тази причина не постъпват в бюджета на Европейски Съюз, може да са решение във връзка с бъдещия бюджет за Кохезионна политика. По отношение на полемиката по отношение на по-силните регулации в бранш тютюн, Премиерът добави, че страната не би подкрепила рестрикции, които ще ни вкарат в „ тъмния бранш ", като удостовери, че се поставят големи старания от всички органи и служби, които дават отлични и устойчиви резултати спрямо други страни в Европейски Съюз, и предложи да се поощрят чиновниците от виновните институции по местата, където се регистрира усъвършенстване на резултатите.

Главният прокурор Сотир Цацаров означи преди всичко, че едно от най-положителните аспекти на представянето е визуализиацията на методологията посредством особено видео и сериозното наличие на представители на целия тютюнев отрасъл, с което ясно се опровергават много тези, които се пробват да внушават прикриване на проблемите или лекомисленост на употребяваните способи на изследването. На второ място, господин Цацаров, акцентира, че на общо европейско равнище резултатите за повече от положителни, като преди нас са единствено страни като Италия, а страни като Англия, Ирландия и Франция водят класацията по равнище на противозаконна търговия.

Той акцентира също, че във вътрешен аспект са налице огромни диспропорции сред градовете и е належащо внимание към избрани обитаеми места посредством осъществяване на обширен разбор на резултатите. По отношение на нарязания тютюн, основният прокурор прикани за използване на съществени ограничения, които да обзет контрола върху всеки канал на нелегално разпространяване, като интернет и „ от врата на врата ", които са отвън всевъзможни легални правила и попадат в сивия бранш.

Що се отнася до посланията на бранша за попречване на рискови регулации, той акцентира, че ограниченията постоянно би трябвало да се правят съразмерно и с равна мяра по отношение на останалите браншове на стопанската система. Г-н Цацаров означи, че актуалните регулации в бранш тютюн би трябвало да се запазят.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР