5G не изби гълъбите, но и не изби рибата. Така

...
5G не изби гълъбите, но и не изби рибата. Така
Коментари Харесай

5G трябваше да е революция, а гръмна като балон

5G не мазета гълъбите, само че и не мазета рибата. Така най-кратко може да се опише пътят, извървян от мобилните мрежи от пето потомство в навечерието на петата годишнина от своя дебют.

Рекламирано от производители на хардуер и телекоми като огромния софтуерен пробив на нашето време, 5G трябваше да ни донесе " умни " заводи и домове, самостоятелни коли и отдалечено провеждани хирургически интервенции. Промяната изглеждаше толкоз революционна, че чак провокира боязън и тайни теории за мъртви птици, разпространяване на ковид, надзор на съзнанието и впрочем дивотии.

Към момента, обаче, резултатите са забележими най-вече под формата на по-скъпи абонаментни проекти и всеобщи съкращения в фирмите за мрежово съоръжение. " 5G общо взето разочарова всички - както доставчиците на услуги, по този начин и потребителите, а също така не впечатли и бизнеса ", разяснява пред " Франс Прес " Дарио Талмезио от аналитичната компания Omdia.
 Признание от Южна Корея: 5G се провали
Признание от Южна Корея: 5G се провали

Огромната инвестиция в мрежи от ново потомство не донесе предстоящата смяна, считат от SK Telecom

Какво се обърка с 5G? Това е комплициран въпрос, който няма къс отговор. Нека погледнем към технологията през очите на другите ѝ консуматори - мобилните клиенти, ползвателите на закрепена услуга и бизнеса. При всяка от тези категории 5G има ясни (еволюционни) преимущества, само че внедряването на натоварените с огромни (революционни) упования нови мрежи разкри и характерни проблеми.

Какво получиха мобилните консуматори?

Най-голям маркетингов подтик 5G получи по посока на мобилните консуматори. На пръв взор логиката на телекомите е ясна - новата технология дава опция за нови (по-скъпи) абонаментни проекти и може да се употребява единствено на нови (по-скъпи) устройства, които те на драго сърце биха продали на искащите.

Все отново, на тазгодишния Mobile World Congress в Барселона, единствено в Европа фирмите като нейната са вложили в мрежите си близо 600 милиарда евро. Тези пари не могат да се избият с нишови решения за бизнеса (а, както ще стане ясно по-нататък, дори и те все още не са прекомерно успешни).

Тъй като термини от формалните спецификации като " времезакъснение ", " мрежова клетка " и така нататък нямат необикновен рекламен капацитет, главното обръщение стана, че 5G прави допустима една революционно по-бърза мрежа. По принцип това е правилно - Международният съюз по далекосъобщения (ITU) в действителност впечатляващата скорост от 20 гигабита в секунда.

Реалността, обаче, е много по-различна. В желанието си първи да се похвалят с 5G съгласуваност, телекоми по света (и у нас) внедряваха т.нар non-standalone 5G мрежи, които най-просто казано надграждат към този момент съществуващата инфраструктура и резултатът не е кой знае какъв брой по-различно потребителско преживяване спрямо 4G.

Даже и съществуването на същинско съоръжение от пето потомство не е гаранция за супер скорост,. В развити страни като Съединени американски щати, Германия или Испания към момента има 5G консуматори, които се " радват " на скорост под 20 мегабита, т.е. 1000 пъти по-ниски от заложената от ITU цел.

Не единствено това, само че и на някои пазари мрежите в действителност стават по-бавни. " Ако погледнете 4G, там беше същото. При първичното внедряване имаше огромен потенциал за първите консуматори. Когато още и още консуматори се причисляват, този потенциал се изчерпва и се постанова да търсите метод за втвърдяване ", анализаторът от Ookla Марк Гилс.

А основаването на спомагателен потенциал не е елементарно. Освобождаването на радиочестотен набор за него е муден и безценен регулаторен развой на всички места по света. Освен това, милиметровите талази (24-40 GHz), които имат огромен капацитет откъм скорост на предаване на информацията, не се популяризират на огромни дистанции, т.е. клетките би трябвало да са начесто. Оборудването им пък се трансформира в геополитически проблем, откакто в множеството западни страни гласно или мълчешком се отхвърлиха от предложенията на Huawei.

Затова телекомите вършат и друго - вкарват ограничавания. В момента у нас в действителност неограничени 5G скорост и трафик получавате само с най-скъпите абонаментни проекти, които излизат по към 60 лв. на месец. Иначе ще би трябвало да се примирите с 2-3 пъти по-ниска скорост и/или несъмнено количество " бързи " мегабайти. По света има и по-крайни практики, свързани с преднамерено закъснение на връзката към дадени платформи.
 Потребителите стопираха да купуват смарт телефони, а телекомите - 5G съоръжение. Защо?
Потребителите стопираха да купуват смарт телефони, а телекомите - 5G съоръжение. Защо?

Ръстът на инфлацията пренасочва софтуерните разходи другаде

Всъщност, всичко това има обезсърчаващо малко значение за крайните мобилни консуматори. Използваме най-вече мобилни данни до момента в който гледаме онлайн видео. Екраните на смарт телефоните към момента са всеобщо с резолюция към 1080p. Каква скорост смятате, че ще ви е нужна, с цел да гледате Full HD клип без насичания? Ако се има вяра на спецификациите на YouTube, задоволителни ще са ви... 5 мегабита в секунда.

Не 20 (с толкоз получавате 4K гражданска война, която няма никакъв смисъл на телефон) или 100 (тогава дори отиваме на 8K). 5 мегабита - малко повече от 3G стандарта от преди повече от 15 години и изцяло постижимо за всяко 4G устройство. За спокойното отваряне на мобилни уеб сайтове и потреблението на обществени мрежи не ви би трябвало доста повече. Затова и множеството консуматори просто не виждат задоволително огромна разлика - изключително на фона на гръмките обещания за нещо революционно.
 Смартфон пазарът върви към дъното, Apple - към лидерска позиция
Смартфон пазарът върви към дъното, Apple - към лидерска позиция

Потребителите не бързат да подменят актуалните си устройства

В сегашната икономическа обстановка малко на брой имат пари за нови скъпи софтуерни играчки и все по-често си купуваме нов смарт телефон не тъй като има някаква доста значима за нас иновация, а просто тъй като остарялото ни устройства към този момент е спряло да работи. Не е изненада, че пазарът на мобилни телефони сега е на най-ниското си равнище от повече от десетилетие.

Когато потребителите си купуват по-малко 5G смарт телефони, телекомите влагат по-малко в 5G съоръжение. Така стигаме до обстановката, в която колоси като Nokia и Ericsson се постанова да редуцират хиляди чиновници поради двуцифрен спад на търсенето на профилираната им продукция.

Какво получиха домашните консуматори?

На дребния екран на смарт телефона дори и в действителност добре работещото 5G мъчно може да разкрие цялостния си капацитет. Не такава обаче е обстановката тогава, когато пренесем новата мрежа в дома си и свържем с нея компютъра и тв приемника.

Пандемията сподели какъв брой значима е бързата и надеждна връзка, която може да " понесе " няколко интензивно ползващи интернет устройства по едно и също време. Телевизията и стрийминг платформите към този момент оферират от ден на ден 4K наличие, а с подобаващия тв приемник към този момент има и какво да гледате в 8K. За задачата е нужна връзка - само че не на всички места доставчиците са положили оптика, а и дупченето на дома за кабели не е прелестно преживяване.

5G наподобява като подобаваща опция посредством т.нар Fixed Wireless Access (FWA) решенията. За разлика от едновремешните " бисквитки ", тук става дума за задоволително бърза и неограничена връзка, която постоянно взема решение информационните проблеми на дома с помощта единствено на един елементарно портативен Wi-Fi рутер със сим карта. Не е изненада, че съгласно Ericsson този сегмент пораства по-бързо от предстоящото и в околните години от него може да се възползват 1 милиарда консуматори.
 Фиксираният интернет през 5G пораства по-бързо от предстоящото
Едно от в действителност потребните приложения на 5G пораства по-бързо от предстоящото

Мобилната мрежа от пето потомство се утвърждава като опция на обичайните кабелни трасета

Проблемът обаче е още веднъж в потенциала на мрежата. Още в края на предходната година анализаторите от MoffettNathanson показаха, че - те носят повече доходи на единица трансферирани данни. Така домашните ползватели, които е по-вероятно да употребяват огромен мрежов запас за дълъг интервал от време, се трансформират в опасност.

Тук още веднъж влизат в действие някои практики за ограничение на потреблението да кажем на 4K видео, а T-Mobile в Съединени американски щати, да вземем за пример, дефинират предел на броя FWA клиенти в даден регион - бъде ли доближат, стопират да се включват нови, до момента в който някой действителен не се откаже.

У нас телекомите, които оферират както FWA, по този начин и интернет по кабел, маркетират услугата с мобилна съгласуваност най-вече като алтернатива за клиенти, които нямат достъп до обичайна инфраструктура.

Всеки от тези ходове неизбежно лимитира известността на домашния интернет през 5G.

Какво получи бизнесът?

Според Дарио Талмезио 5G в никакъв случай не е било предопределено за крайните консуматори и има доста повече смисъл в бизнес и изключително индустриална среда. Там огромният потенциал на мрежата спрямо 4G, ниското времезакъснение и опциите за основаване на затворени мрежи имат огромно значение.

Комплексните IoT системи и автоматизации са в основата на концепцията за Индустрия 4.0 и по този начин идва въпросът каква съгласуваност ще употребяват заводите на бъдещето. Тук " бъдещето " е основната дума, тъй като множеството притежатели на в този момент съществуващи заводи не са изпълнени с възторг.

Въпреки смелите стъпки на някои огромни играчи като Whirlpool и Samsung, индустриалните 5G планове в световен проект към момента са малко и в огромната си част са по-скоро " опипване на почвата ".

оперативният шеф на IoT компанията Patricle Дан Джеймисън, същинското нахлуване на 5G свързаността в производството ще пристигна чак когато се построят нови фабрики: " Не можеш просто да отидеш при Harley Davidson и да им кажеш " Нека да ви преправим фабриката и тя да стане умна, смарт и 5G ". Трябва да започнеш от производителите на индустриално съоръжение и да изграждаш своята система върху интеграцията с него ".

Това е безценен и муден развой. Освен това, частните 5G мрежи носят със себе си спомагателни механически и регулаторни провокации, които би трябвало да бъдат взети под внимание.

Не е без значение и че за по-малки обекти към този момент има по-евтини решения като Wi-Fi 6, които също дават обещание висока скорост и ниско закъснение.

Какво следва?

Бизнесът и дори телекоми като южнокорейския 5G пионер SK Telecom към този момент намерено приказват, че 5G не е разкрил цялостния си капацитет или напряко ги е разочаровал. В доста случаи, обаче, тази изразителност е само " затопляне " за идващото огромно нещо - 6G мрежите, по които се работи сега.
 Учените създават нови свръхбързи електронни устройства за 6G и оттатък нея
Учените създават нови свръхбързи електронни устройства за 6G и оттатък нея

Високата скорост ни разрешава бързо да прехвърляме доста количество информация. И освен това

Те още веднъж дават обещание невиждани скорости, коли без водачи и интервенции без лекари, само че в този момент значимият въпрос е дали всички по веригата са си създали нужните заключения. Само по този начин потребителите ще получат същинска услуга от ново потомство, а не следващата доза празни обещания.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР