5G мрежата обещава светкавичен интернет, моментална обмяна на информация и

...
5G мрежата обещава светкавичен интернет, моментална обмяна на информация и
Коментари Харесай

5G мрежата роди конспирациите на века

5G мрежата дава обещание мълниеносен интернет, моментална обмяна на информация и още повече благоприятни условия за потребление на виртуалната и добавената действителност. Всичко това ще се случва при близо 10 пъти по-висока скорост на преноса на данни и още по-добро покритие. В редица страни операторите към този момент тестват кафези за предаване на сигнал, а дузина страни в Европа и Азия към този момент даже оферират 5G услуги на клиентите си.

В България също стартира да се построява мрежа за новата технология. Прогнозите са, че до края на 2021 година в страната ни ще може да се употребява изцяло функционално 5G. От " A1 " към този момент демонстрираха първата 5G станция, която ще предава сигнал за техните клиенти. Телекомът получи и първите тестови честоти за интервал от шест месеца. Според експерти до месец " зелена светлина " за проби в действителна среда в страната ще получат и другите два оператора - " Виваком " и " Теленор ".

Като всяка съвременна технология обаче 5G носи със себе си редица незнайни, които раждат от ден на ден конспирации и подправени вести. И набират известност в интернет. В редица конгреси, групи в обществените мрежи и уеб страници бушуват хиляди опасения, че новата мрежа е рискова за здравето и може да провокира редица болести. Всички те се базират на обява, направена във Фейсбук през ноември 2018 година.

Според информацията, споделена в поста, мистериозната гибел на към 300 птици в региона на Хага, Холандия, в действителност се дължи точно на тестване на 5G кафези. Фактът, че тестванията на въпросните мобилни кафези са извършени месеци преди да бъдат открити мъртвите птици, не разубеждава обезпокоените консуматори. Те се притесняват, че мрежата ще излъчва рискови равнища на радиация, а алчните мобилни оператори преднамерено крият това от клиентите си. Стига се до такава степен, коментиращите да си разменят препоръки по какъв начин най-ефикасно се трошат клетките за разпространяване на сигнала.

Конспирацията за заплахите от 5G фактически потегля от Холандия, но казусът с умрелите птици е единствено един от доста причини, които обикалят мрежата. През 2018 година холандец на име Джон Кулс, откривател на тематика НЛО, основава Фейсбук групата " Stop5G ". Целта е да бъдат разобличени заплахите и вредите от 5G върху хората. Теорията за птиците е единствено оскъдна част от наличието. Там да вземем за пример има хипотезата, че унищожителните пожари в Калифорния от 2018 година са породени от проби на 5G мрежа.

Последователите на Кулс към този момент не са единствено във Фейсбук. В Instagram да вземем за пример под хаштага #Stop5G се споделят фотоси на хора със защитни костюми, за които се допуска, че работят върху инсталацията на клетките за разпространяване на сигнала. Други предизвестяват, че 5G ще има пагубно въздействие върху редица типове, в това число медоносните пчели. Над 150 000 консуматори членуват в разнообразни онлайн групи и общности, които се афишират срещу 5G технологията.

Групата на Джон Кулс ражда и по-малки локални групи, насочени към съответни страни и градове, като има такава и за България - Stop5G Bulgaria. В нея членуват над 1000 българи и се разгласяват връзки към разнообразни български и задгранични уеб сайтове, много от които съмнителни. А мненията варират от подозрения дали в действителност 5G е гибелен, до обвинявания, че мобилните оператори се пробват да извършат геноцид. Разбира се, има и скептици, които са се събрали, с цел да се подиграват на обезпокоените консуматори. Една от последните публикации, споделени в групата, твърди, че в Белгия всеобщо се самоубиват гризачи поради облъчването от 5G мрежата.

Остава обаче въпросът по какъв начин да сме сигурни, че 5G мрежата в реалност е изцяло безвредна.

Миналата седмица австралийската телекомуникационна компания Telstra взема решение да влага в проучване, което да ревизира равнищата на електромагнитната сила, предавана от 5G клетките. За задачата са употребявани две устройства - 5G Hub на Huawei, който разпръсква сигнала, и Samsung Galaxy S10+ като правоприемник. Изпитанията са извършени както в закрити пространства, по този начин и навън, а окончателното им умозаключение е, че лъчението от 5G е сравнимо с това на 4G и Wi-Fi мрежите.

И на закрито, и на открито измерванията демонстрират, че честотите на мрежата са 1000 пъти по-ниски от рисковите за човешкото здраве равнища. Данните са предоставени за инспекция на Световната здравна организация и на Международната електротехническа комисия. И двете институции се сплотяват към мнението, че 5G мрежата не съставлява заплаха нито за хората, нито за животинските типове.

А специалистите акцентират, че конспирациите към 5G са същите, каквито са витаели и към 4G мрежата и даже към микровълновите печки. Оказва се даже, че настоящата 4G технологията употребява доста по-високочестотни сигнали, съпоставено с новата мрежа от пето потомство.

T-Mobile Първи са Бон и Берлин

Най-големият снабдител на мобилни услуги в Германия " T-Mobile " пусна в приложимост първата в страната 5G мрежа. Възможността да употребяват новата мрежа имат само жителите на Бон и Берлин, и то единствено в случай че употребяват избран модел смарт телефон на цена от 900 евро.

От компанията снабдител оповестиха проектите си до края на годината такава мрежа да проработи в Хамбург, Мюнхен и Дармщад. Паралелно компанията е почнала работа по създаване на инфраструктура и кафези в общо 30 града в страната. Амбицията на " T-Mobile " е до ​края на 2020 покритието на по-бързата мобилна мрежа да обхване над 65% от популацията на Германия. До края на юли Франция и Австрия също ще започват публично използването на новата технология за консуматори.

Към момента максимален проблем се оказват мобилните устройства, които могат да поддържат новия стандарт. В редица страни изборът е редуциран до 2 или 3 модела. Очакванията са че до Коледа на пазара ще се оферират над 30 модела, употребяващи новите 5G мрежи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР