5G дава обещание да се превърне в истински двигател на

...
5G дава обещание да се превърне в истински двигател на
Коментари Харесай

5G по света: къде вече носи промени и какви ще са последиците за страните, които изостанат

5G дава заричане да се трансформира в същински мотор на смяната — и в голям брой браншове на стопанската система, и в персоналния ни живот. Преди да се случи това обаче, мобилната мрежа от пето потомство би трябвало да покрие по-голяма част от популацията на света.

Прогнозите са обнадеждаващи. До 2026 година ще има 3,468 милиарда дейни 5G абонамента, или почти малко над половината население на Земята, съгласно проучване на Statista. Едноличен водач ще бъде Североизточна Азия, където ще има 1,472 милиарда абонамента. В Централна и Източна Европа техният брой ще бъде 196 млн., от към 300 млн. души население към днешна дата.

Ускори до 5G

Задава се нещо ново в областта на връзките, което ще даде богати благоприятни условия в работата, заниманието и всекидневието ни. Общият план на Telenor, Money.bg и Webcafe.bg има за цел всички да " ускорим " до 5G - да даде нужната информация за новата технология, да разбие погрешните легенди, да се облегне на обстоятелства и да разкрие капацитета на една нова информационна епоха.

Въпреки забавянето, което здравната рецесия аргументи, операторите форсираха фрапантно скоростта, с която разпростират новата мрежа. Към началото на март 2021 година в 61, или над 30% от страните по света, към този момент има дейна 5G мрежа. Броят на градовете, в които потребителите се радват на новата технология, е 1 336 — или 80 % покачване за година, по данни на Viavi Solutions. Така навлизането на 5G е по-бързо в сравнение с което и да е предишно потомство.

Лидер и към днешна дата е Азия, където към този момент в 528 града има 5G — единствено в Китай те са 341.

Когато погледнем данните като дял от популацията и територията, на върха измежду страните остава високотехнологичната Южна Корея. Азиатската страна бе първата, дружно със Съединени американски щати, която пусна 5G. И мобилната мрежа от пето потомство към този момент работи в 85 от към 100 града. Тя е и на първа позиция по брой 5G клиенти на глава от популацията с над 13 млн. души, които към този момент употребяват технологията.

Скорошно проучване на OpenSignal показва още, че точно в Южна Корея е и най-високата междинна скорост на 5G — потребителите там към този момент могат да смъкват с 354,4 Mbps (44,3MBps). Най-високата скорост на събаряне пък доближава 764,6 Mbps (95,6 MBps), а на качване — 26,4 Mbps (3,3 MBps).

Южна Корея към момента е номер едно, защото страната разпозна от рано преимуществата на 5G мрежата. Силна поддръжка пристигна и от страната, която задели $26 милиарда за 5G мрежи до 2022 година — инвестиция, която ще се възвърне под формата на 600 хиляди работни места и износна промишленост на стойност $73 милиарда до 2026 година

Какво промени 5G?

Когато Covid-19 удари Южна Корея — една от първите страни, в които вирусът се популяризира — 5G мрежите към този момент работеха. И се трансфораха във значимо средство за битка с пандемията. Азиатската страна е измежду тези, които се оправиха с предизвикването най-добре — най-много поради бързото тестване на популацията.

Високотехнологичната нация не се поколеба и за секунда да се възползва от мощта на технологиите, които изиграват значима роля в битката с рецесията. SK Telecom, измежду най-големите оператори в страната, към този момент създаде дружно с Omron 5G самостоятелен робот, който да помогне.

Роботът употребява 5G, изкуствен интелект, самостоятелно напредване и Интернет на нещата, с цел да извършва редица действия, в това число премерване на температурата на гости и стерилизация на постройката.

Как работи той? Когато засече клиент, роботът самичък се придвижва до него и мери температурата му посредством вградената термална камера. В случай, че тя е над 37,5°C, роботът алармира контролния център в действително време посредством 5G връзка. Благодарение на видео решение, построено въз основата на изкуствения разсъдък, роботът засича и къде са се събрали повече хора, след което отива при тях и ги предизвестява да съблюдават отдалеченост. Той може да разпознава и гости, които не носят маски.

В допълнение, с помощта на UV лампи и резервоар с дезинфектант, той дезинфекцира автоматизирано постройката.

Подобни технологии към този момент се употребяват и на някои летища в страната, където изкуствен интелект следи и предизвестява при случай на пасажери без маски или с висока телесна температура. AI системата пуска сама и роботи, които дезинфекцират. Всички те разчитат на 5G, с цел да споделят между тях.

Виждайки капацитета на технологиите, Южна Корея към този момент включи изкуствения разсъдък и 5G в националната тактика за развиването на стопанската система си през идващите години.

Азиатската страна не е единствената. Швейцария, която по всички параметри настига Южна Корея и сега е водач на Стария континент, също към този момент се възползва от мощта на 5G. Един образец е, че мрежата там към този момент оказва помощ на животновъдите посредством постоянно свързани с мрежата умни джаджи, които наблюдават непрестанно виталните индикатори и придвижването на кравите. Но промишлеността и телекомуникационният бранш към този момент работят по голям брой проби, с които да ускорят икономическия напредък.

Германия пък се приготвя да пусне самостоятелни коли по пътищата още следващата година — технология, която ще понижи трафика, случаите и ще спести милиарди.
 Защо Европа залага на 5G?
Защо Европа залага на 5G?

Европа се надява, че 5G мрежите ще ускорят освен скоростта на интернета, само че и на икономическия напредък

Има и изоставащи

Разгръщането на 5G мрежата в европейски и международен мащаб надалеч не е отмерено. Три страни в Европейския съюз — Португалия, Литва и Малта — към момента нямат работещи мрежи от пето потомство. Твърде постепенно новата технология навлиза и в огромни стопански системи като Турция и Русия.

Рисковете през страните, които не разпознават значимостта на технологията и не концентрират напъните си да наваксат, са големи и дълготрайни. Както стана ясно, 5G има капацитетът да способства с $3 трлн. към международната стопанска система до 2035 година и да донесе десетки милиони нови работни места. Всяка страна, която изостане прекалено много с разгръщането на мрежата, рискува да изостане още повече в икономическото си развиване по отношение на по-напредналите и богати страни. Което ще донесе със себе си тежки последствия, в това число неконкурентни компании, продължаваща беднотия и приключване на мозъци — циничен кръг, от който мъчно ще излязат.

5G ще окаже удобен резултат и в други сфери. Първата е опазването на здравето, къде се чака технологията да помогне за икономисване на 30% от разноските. Сумата сама по себе си е забележителна, а със застаряването на популацията по света нарасналата успеваемост ще бъде още по-важна за понижаване на натиска върху държавните бюджети и потребността от покачване на налозите.

Друг проблем, пред който изоставащите страни може да се изправят, е обвързван с потребността от задоволяне на питателните потребности на популацията — чака се 5G да донесе 15% по-висока годишна продукция и 20% по-ниски разноски, от което те няма да могат да се възползват.

Може би най-важният резултат е обвързван с климатичните промени, от които ще страда цялата планета. 5G ще изиграе включва роля в покачване на ефикаността на голям брой процеси, в понижаване на потребността от произвеждане на електрическа енергия, както и в спад на нездравословните излъчвания от производоството.

Трудно е да надценим значимостта на 5G мрежите и ролята, която те ще изграят в бъдещето ни дружно с други технологии като изкуствения разсъдък. Те са основата на Четвъртата индустриална гражданска война — а всички знаем какви са последствията за страните, които изостанаха от предходните три.

Прочетете още от тематиката Ускори до 5G в
 5 мита за 5G от ново потомство
5 мита за 5G от ново потомство

Прочетете още по тематиката " Ускори до 5G " в Webcafe.bg
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР