59 души загинаха след като вчера (14 май) официално беше

...
59 души загинаха след като вчера (14 май) официално беше
Коментари Харесай

Десетки жертви в Палестина не станаха основание САЩ да позволи резолюция срещу Израел

59 души починаха откакто през вчерашния ден (14 май) публично беше намерено новото американско посолство в Йерусалим. След починалите има и 8-месечно бебе, както и още 7 деца под 16-годишна възраст , по данни на палестинското министерство на опазването на здравето.
Въпреки кървавия ден, Съединени американски щати блокираха приемането на официално съобщение от Съвета за сигурност (СС) на Организация на обединените нации, съдържащо апел да се организира без значение следствие на събитията в линията Газа, съобщи Агенция Франс Прес като се базира на дипломатически източници.
Според проектотекста на плана " Секретен сътрудник на Организация на обединените нации показва възмущението си и скърби по отношение на гибелта на палестински цивилни, осъществяващи правото си на мирна проява ", както и " приканва за без значение и транспарантно следствие " на събитията, при които израелските сили откриха огън по палестинците. Освен починалите 59 души, пострадаха над 2 хиляди, напомня БГНЕС.
През последните седмици палестинската делегация неведнъж се обръщаше към Съвета за сигурност на Организация на обединените нации с молба да се намеси в обстановката, само че до момента изключителни срещи във връзка със ставащото в района не бяха извършени.
Обвинения към Израел


Най-сериозна реакция по отношение на Израел сподели Турция. Югоизточните ни съседи извикаха за съвещания посланиците си в Израел и Съединени американски щати във връзка със конфликтите сред палестинци и израелската войска. Анкара разгласи тридневен печал за починалите.
Очакваните митинги против преместването на американското посолство в Израел в Йерусалим провокираха кървясъл отговор от силите за сигурност на Израел. В началото митингите започнаха спокойно, само че дребна група хора започнаха да хвърлят камъни по загражденията на границата с Израел. Последва ответен огън от страна на израелски снайперисти . При него починаха над 50 души, от които 8 са деца под 16-годишна възраст. Израел и Съединени американски щати упрекнаха " Хамас " за проведено нахлуване на границата на Израел.
Турският президент Реджеп Ердоган обаче видя нещата в друга светлина. Той назова " геноцид " дейностите на Израел против палестинците в линията Газа. " Осъждам този геноцид (...) Израел е терористична страна. Ние осъждаме тези, които останаха безмълвни в тази обстановка ", сподели Ердоган.
Президентът на Турция е уверен, че " ислямският свят няма да разреши този ден да стане денят на загубването на Йерусалим ". " Ние с цялата си решителност ще продължим да бъдем до нашите палестински братя. Имам желание да проведа диалози с редица международни водачи, в това число с господин (президента на Палестина) Махмуд Абас и генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш ", добави той.
Палестинският президент Махмуд Аббас осъди израелските " кланета " в линията Газа. Абас разгласи тридневен печал и съобщи, че " Съединени американски щати към този момент не са посредник в Близкия изток ", а новото посолство е еднакво на " нова американска цитадела " в Йерусалим.
Франция, Англия, Турция, Организация на обединените нации и Европейски Съюз разкритикуваха дейностите на Израел, както и решението на Съединени американски щати да реалокира посолството си.
Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Федерика Могерини прикани за допустимо " най-голяма умереност ". " Десетки палестинци, в това число деца, са били убити, а стотици са ранени от израелски огън по време на всеобщи митинги наоколо до оградата на границата. Очакваме всички да работят с най-голяма умереност, с цел да избегнат по-нататъшни загуби на живот. Израел би трябвало да почита правото на кротичък митинг и правилото на пропорция при потреблението на мощ. " Хамас " и тези, които водят демонстрациите в Газа, би трябвало да подсигуряват, че те остават строго ненасилствени ", сподели Могерини в особено изказване.
Франция също осъди насилието в Газа и подсети, че Еманюел Макрон е предизвестил до какви последствия ще докара преместването на американското посолство.
И Канада се оказа на страната на критикуващите - съгласно канадския външен министър Кристия Фрийленд е " неизвинимо, че цивилни, публицисти и деца са измежду жертвите ".
Сирийското държавно управление също взе отношение и уточни, че виновността за кръвопролитията в линията Газа е на администрацията на Съединени американски щати и нейните съдружници. В изказването на Дамаск се акцентира, че Израел е устроил кавга над жителите на Газа с помощта на неограничената американска поддръжка.
В своя публикация авторитетният английски вестник The Independent дефинира случилото се като най-кървавият ден в Газа от 2014 година насам. И добави, че мъчно може да се приказва за " реципрочна мощ " от страна на Израел. Бройката на жертвите наподобява се подигра с думите на Доналд Тръмп, че преместването на американското посолство ще разблокира мирния развой в Близкия изток, заключи английската медия.
На страната на Израел - единствено Съединени американски щати


Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отбрани потреблението на мощ на Ивицата Газа. " Всяка страна има правото да пази границите си ", написа Нетаняху в Twitter.
" Терористичната организация " Хамас " съобщи желанието си да унищожи Израел и изпрати хиляди да разрушат оградата ни на границата в опит да реализират това. Ние ще продължим да действаме по този начин, че да осигурим сигурността и сигурността на страната ни и жителите ѝ ", написа още в поста на Нетаняху.
Белият дом вмени на " Хамас " " отговорността " за убитите от израелската войска. " Отговорността за трагичните смъртни случаи лежи напълно върху " Хамас ", съобщи Радж Шах - заместникът на представителя на изпълнителната власт в Съединени американски щати.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР