59 български филма ще срещнат своята публика в залите на

...
59 български филма ще срещнат своята публика в залите на
Коментари Харесай

59 български филма ще бъдат показани на 41-то издание на фестивала Златна роза

59 български кино лентата ще срещнат своята аудитория в залите на ФКЦ – Варна в продължение на 9 дни тази есен от 20 до 28 септември.

 

53 игрални, 2 документални кино лентата и 4 сериала са подбрани от селекционната комисия на НФЦ за показване на най-новата продукция на българската кинематография. Разнообразие от жанрове, форми, стилове и трендове, които ще се борят за сърцата на феновете и за премиите на двете влиятелни журита.

 

Жури в състезанието за пълнометражни филми :

 

Дина Йорданова, професор на университетите Сейнт Ендрюс (Шотландия) и Хонконг, международен престиж в проучването на транснационалното кино, световните киноиндустрии и кинофестивалите;

 

Зорница-София Попганчева, режисьор, сценарист, продуцент;  два пъти притежател на Златна роза (2004, 2022);

 

Нана Джорджадзе, режисьор, сценарист, актриса; носителка на „ Златна камера “ от фестивала в Кан и премия за най-хубав сценарист на Европейската кино академия;

 

Стефан Вълдобрев, артист, режисьор, композитор, певец; отличен като най-хубав актьор  на „ Златна роза “ 2004 за кино лентата „ Изпепеляване “  (реж. Станимир Трифонов);

 

Марин Марчевски,  режисьор, сценарист, продуцент; учител по постановка и зам.-ректор по образователната част на Германската кино и телевизионна академия в Берлин (DFFB, 1989-2011). изпълнителен шеф на ИА Национален кино център (2012-2014).

Жури в състезанието за късометражни филми :

 

Антония Милчева, режисьор, притежател на „ Златна роза “ 2022 за късометражен филм
Мариана Христова, кинокритик
Христо Христозов, кинопрограматор и културен управител

Фестивалът ще бъде открит по традиция с дефиле и концерт на Джуниър Бенд, както и с българската премиера на най-новия документален филм на Тонислав Христов „ Последният гларус “.

 



 

В главния конкурс ще забележим 12 пълнометражни кино лентата, създадени след последния фестивал през 2022. Това са премиерните:  „ Уроците на Блага “, „ Аромат на липа “, „ Чума “, „ Пулсът на танца “, „ Апостол: един гальовен рицар в Бруталия “, „ Диада “, ‚Записки по едно изменничество “, „ Добрият водач “, както и към този момент познатите от разпространяването си в кината:  ‚Васил “, „ Ф 1.618 “, „ Игра на доверие “, „ Чалга “.

 

В късометражния конкурс се състезават 25 кино лентата, разпределени в седем обособени стратегии.  По-голямата част от техните основатели са дебютанти в киното, като селекцията дава обещание огромно многообразие на тематики и авторски почерци.  

 

В програмата „ Открити хоризонти “ изпъкват копродукциите с българско присъединяване „ Лука “ (с Джералдин Чаплин) и „ Чуй ме “ (с Йоана Буковска), отличеният със „ Златна роза “ за 2011 „ № 1 ”, показан в памет на продуцента Пламен Йорданов,  специфични прожекции в чест на юбилеите на Меглена Караламбова, Мария Статулова, Петър Слабаков, Апостол Карамитев.

 

Традиционно на фестивала ще бъдат показани и нови книги на създатели, свързани с киното. Сред тях също се разкрива огромно жанрово и тематично многообразие:

 

-    „ Хора с прякори “, алманах с разкази на проф. Божидар Манов, изд. Колибри
-    „ И един ден, когато стана публицист “, книга на Филип Трифонов, събрана и подредена от Николай Гундеров и Мартин Филипов, изд. „ Рива “
-    „ Биография на моите филми “ на Георги Дюлгеров, изд. Нов български университет
-    „ Вечните времена на Петър Слабаков “ от Румяна Емануилиду, изд. Знаци
-    „ Препоръчани филми “ – монография на Деян Статулов, изд. Локус Пъблишинг

И тази година програмата на фестивала включва полемики по значими за актуалното българско кино тематики, отворени за всички интересуващи се:

 

„ ПЕРСПЕКТИВИ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД БЪЛГАРСКИТЕ ФИЛМОВИ СЕРИАЛИ ЗА ТЕЛЕВИЗИОННО ИЗЛЪЧВАНЕ “

 

 „ ЖЕНИТЕ В КИНОТО “ – ПРЕДСТАВЯНЕ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ЖЕНИТЕ В БЪЛГАРСКОТО КИНО.

 

 „ БЪЛГАРСКИЯТ КЪСОМЕТРАЖЕН ИГРАЛЕН ФИЛМ ДНЕС: ТЕМИ, ТВОРЧЕСКИ ПОЧЕРЦИ, ПУБЛИКИ “
 

 
„ БЪЛГАРСКО ИГРАЛНО КИНО НА ИСТОРИЧЕСКА ТЕМА: СЪВРЕМЕННИ ПРОЕКЦИИ И УРОЦИ НА ИСТОРИЯТА “.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР