57,03% от родителите на учениците от 1. до 4. клас

...
57,03% от родителите на учениците от 1. до 4. клас
Коментари Харесай

57% от родителите на малките ученици разрешиха тестване в училище. В 15 области обаче няма тестове |

57,03% от родителите на учениците от 1. до 4. клас в страната са дали позволение децата им да бъдат тествани за COVID-19 два пъти седмично в клас, с цел да учат присъствено, а не от у дома. Става въпрос за общините с обща заболеваемост над 250 на 100 хиляди, каквито са множеството в страната. Останалите и в този момент учат присъствено.

Условие за връщане в клас беше най-малко 50% от родителите на децата в дадената паралелка да са подали декларация за единодушие за тестване.

По проект присъственото образование трябваше да бъде възобновено през днешния ден, само че това няма да се случи на всички места, където родителските заявления са налице, тъй като липсват проби. Такива няма за 15 от 28-те области на България, защото предстоящата втора доставка след поръчката на Министерство на здравеопазването на щадящи проби не е пристигнала и не е ясно по кое време ще се случи това. Чакат се тестванията за: Пловдив, Русе, Хасково, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Видин, Враца, Монтана, Перник и София-област.

Миналата седмица Министерство на здравеопазването избра два типа антигенни проби за възпитаници с проба от слюнка и подписа контракти с двама дистрибутори за общо 400 000 броя. Единият снабдител извърши уговорката си за 200 000 теста, които незабавно бяха разпределени в 13 области, в това число в София град. При втория това към този момент не се е случило.

В 19 от 28-те области декларациите за единодушие надвишават 50%. Над половината паралелки в 21 области се връщат към присъственото образование. В София град единодушие са дали родителите на 68,44% от дребните възпитаници (32 609 родители). Присъствени занятия могат да стартират 77,94% от паралелките. На второ място е област Добрич. Утре там могат да отидат на учебно заведение 66,6% от децата от I до IV клас в 70,18% от паралелките. На опашката са учебните заведения в област Монтана. Там едвам 36,4% от родителите са съгласни дребните възпитаници да бъдат тествани, с цел да се върнат в клас. Могат да стартират присъствени занятия в 33,95% от паралелките в начален стадий. Предпоследна в листата е област Видин надлежно с 38,63% подадени заявления за единодушие и 34,65% от паралелките с подготвеност за присъствено образование.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР