55-то издание на на коледното състезание на знаещите, организирано от

...
55-то издание на на коледното състезание на знаещите, организирано от
Коментари Харесай

Коледното състезание на знаещите на клуб „Квант“ провокира младите умове на Пловдив

55-то издание на на коледното съревнование на знаещите, проведено от клуб „ Квант “ ще се организира на 9 декември 2023г. от 14 ч. в аулата на Технически университет-София, филиал Пловдив на ул. „ Цанко Дюстабанов “ 25.

В надпреварата ще вземат присъединяване три отбора– „ Архимед “, „ Нютон “ и „ Айнщайн “. Участниците в тях са от МГ „ Академик Кирил Попов “, от Езиковите гимназии „ Пловдив “ и „ Иван Вазов “, от Хуманитарната и Френската гимназии, както и от Професионалната гимназия по електроника и електротехника.

В първи кръготборите ще получат на практика задания под формата на физичен или химичен опит. Те ще разполагат единствено с една минута за размисъл, преди да обяснят с научни термини демонстрирания опит.

Във втори кръг ще би трябвало да дават отговор на логичен задания от региона на механиката, термодинамиката, оптиката или астрофизиката.

Трети кръг съдържа така наречен “Рискова задача “, която носи най-вече точки при правилен отговор, само че при неверен те се присъждат на конкурентния тим.

Състезателите ще бъдат оценени от умело жури, формирано от учени и преподаватели от няколко пловдивски университета. Председател е доктор Стефан Николов - помощник в катедра „ Експериментална физика “ в ПУ “Паисий Хилендарски “.

“Квант “ – Технически университет е единственият в България ученическо-университетски клуб на знаещите. Основан е през 2003-та от учителя по физика Васил Базелков и пловдивския филиал на Техническия университет, а концепцията му е да покаже на младежите занимателното и забавното в света на науката. Вече 20 години, преподавателят и неговите ученици опознават света на физиката, химията и технологиите благодарение на опити, опити, астрономически наблюдения и логичен задания. „ От дребната игра – към огромната просвета “ – това е девизът на Васил Базелков, чиито ученици са част от българския и международен теоретичен хайлайф.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР