55-годишният Николае Чука е премиер от 25 ноември 2021 г.

...
55-годишният Николае Чука е премиер от 25 ноември 2021 г.
Коментари Харесай

В Румъния не се шегуват: Премиерът стана клиент на прокуратурата заради плагиатство?

55-годишният Николае Чука е министър председател от 25 ноември 2021 година По-рано бе боен министър. Участвал е във военни задачи в Афганистан и Ирак.

В понеделник прокурори от Главната прокуратура са иззели документи от Националния университет по защита " Карол I " (UNAP), където е била предпазена дисертацията. " Има подобен случай в отдела за наказателно следствие и криминалистика ", споделил прокурор Александру Йонеску, представител на Главната прокуратура. Според него делото е формирано по наказателна тъжба, заведена " към 26 или 28 януари ".

UNAP стартира лична инспекция на съмненията за плагиатство в същия ден, когато PressOne разгласява следствието. Тогава министър-председателят обществено изиска от университета да проучва дисертацията му. На 20 януари UNAP разгласи в прессъобщение, че университетът „ е в развой на дигитализиране на докторските дисертации и библиографските източници, нужни за инспекция на сходството със стандартите за качество и университетската нравственос в гореспоменатата докторска дисертация “. Сред посочените за присвоени текстове са 19 страници от две други докторски дисертации, предпазени преди този момент в Националния университет по защита „ Карол I “, като едната от тях е на съветника на министър-председателя, военачалник Емил Чече.

Засега не е ясно дали жалбоподателят до прокуратурата е безразличен жител, който е решил да направи нещо, откакто е научил, че министър председателят Николае Чука е обвинен в плагиатство или, в противен случай, това е умишлен опит за блокиране разбора на докторската дисертация от университетските среди. Националния съвет за атестиране на висши степени, дипломи и свидетелства (CNATDCU) е единствената институция, която според закона има пълномощия да издава решение за опазване или лишаване на докторска степен при положение на съобщение за плагиатство. Ако жалбата се отнася до нарушение на авторски права, може да бъде разследвана единствено ако жалбоподателят е този, чиято интелектуална благосъстоятелност е била директно наранена.

Прецедент в това отношение датира от 2012 година, когато наказателна тъжба за плагиатство, подадена от трима жители против тогавашния министър-председател Виктор Понта, бе отхвърлена от Главната прокуратура заради липса на директен интерес. Тримата не можаха да потвърдят, че са непосредствено наранени от преписвачеството на Понта.

И против Николае Чука са подадени три сигнала, регистрирани в прокуратурата на 20, 21 и 25 януари 2022 година Имало е още пет сигнала, които са били пренебрегнати заради процедурни несъответствия.

Николае Чука отхвърля обвиняванията и твърди, че дисертацията „ е готова в сходство със съществуващите по това време законови условия “. Защитава дисертацията си в областта на военните науки през 2003 година и показва, че научният труд е основан на интернационалните задачи, в които персонално е взел участие, и заради това е ясно, че работата е въз основа на автентично наличие.

Той може да загуби докторската си степен и месечната добавка, която получава за нея. Тя е 50% от минималната работна заплата, когато научната степен има отношение към професионалната сфера. Но това е единствено научната глоба. Ако прокуратурата потвърди интелектуалната кражба в качеството ѝ на закононарушение, може да последва и наказателна глоба. Във всички случаи политическият облик на премиера ще бъде мощно повреден.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР