54% от българските ученици нямат дори критичния минимум на знания

...
54% от българските ученици нямат дори критичния минимум на знания
Коментари Харесай

PISA 2022: Вече над 50% бг ученици нямат умения да се справят с проблеми от всекидневието

54% от българските възпитаници нямат даже сериозния най-малко на познания и умения по математика. 53% от 16-годишните деца нямат обикновени четивни умения, а 48 на 100 са със съществени дефицити по естествени науки. Данните сподели шефът на Центъра за оценяване в учебното и предучилищното обучение Неда Кристанова при показване на последните резултати от Програмата за интернационално оценяване на възпитаници ПИЗА (PISA) за 2022 година.

Изследването по математика е извършено измежду 81 страни, в него Китай взе участие с 3 района. Според резултатите преди всичко е Сингапур с 584 точки междинен резултат на учениците по математика, следван Макао и Китай, който взе участие с три района. На 7-мо място, с 510 точки, се появява Естония. България е с 417 точки и междинният ни резултат е под междинния резултат за страните в проучването, който е 472. Страната ни попада в група с Монголия, Катар и Чили.

" Учениците би трябвало доста да четат. Има доста задания, в които се съдържа цялата информация, само че би трябвало да бъде деликатно прочетена ”, изясни Кристанова. Тя е безапелационна, че проучването не е съревнование сред страни, а задачата е посредством резултатите да се образуват просветителни политики.

Изследването за математическата просветеност на учениците по целия свят е извършено от 21 март до 22 април 2022 година посредством компютърно основан тест, разясни Кристанова. Тестовете включват способността на учениците да създадат добре обосновани преценки, да вземат решение действителни витални проблеми. В България проучването е извършено в 202 учебни заведения в цялата страна измежду възпитаници на възраст от 15 година и 3 месеца до 16 година и 2 месеца. Във всяко едно учебно заведение са изследвани 53-ма възпитаници, общият им брой е 6107.

" Учениците вземат решение по две области от проучването. Всяка година има спомагателен модул. През 2022 година той беше креативно писане ”, сподели Кристанова. Тя разясни, че до 2025 година проучването ще се организира на всеки три години в направленията четене, естествени науки и математика.

Изследването се прави от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) от интернационален консорциум, явяват се статистически институти, разясни шефът на Центъра за оценяване в учебното и предучилищното обучение.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР