54-годишен мъж и 61-годишна жена са пациентите, които ще бъдат

...
54-годишен мъж и 61-годишна жена са пациентите, които ще бъдат
Коментари Харесай

Уникална операция у нас: германски професор слага до 12 стента наведнъж на мъж

54-годишен мъж и 61-годишна жена са пациентите, които ще бъдат третирани на 15 август 2019 от световноизвестния немски неврорентгенолог проф. Ханс Хенкес и доцент Станимир Сираков, който е ръководител на Българското сдружение по интервенционална рентгенология в УМБАЛ " Св. Иван Рилски ". Това оповестиха от пресцентъра на УМБАЛ " Св. Иван Рилски ".

Двамата пациенти са с великански аневризми, които крият голям риск за живота им - както, в случай че не бъдат оперирани, по този начин и по време на самата намеса.

Първият пациент идва в УМБАЛ " Св. Иван Рилски " доскоро повече от година. Преди това страдал дълго време от нетипично главоболие. Ядрено-магнитният резонанс, който му вършат в болничното заведение демонстрира повода: гигантска фузиформена аневризма на базиларната артерия в мозъка (вретеновидно уголемение по цялото продължение на мозъчния съд), която крие голям риск от затруднения по време на интервенцията.

От самото начало доцент Станимир Сираков му изяснява рисковете, които крие болестта му:

- в случай че не бъде третирано, има 60% заплаха от съдбовен излаз до края на годината;

- в случай че бъде третирано - има 30% риск мъжът да почине по време на операцията или незабавно по-късно.

Изборът е сложен, както за пациента, по този начин и за лекарите. След няколко съвещания с проф. Хенкес, който е един от най-големите експерти тъкмо в този вид патологии, се взема решение да се чака до колкото е допустимо, преди интервенцията да стане неизбежна. По време на интервала на изчакване, лекарите наблюдават деликатно динамичността в положението на пациента, вършат два контролни ЯМР, които демонстрират, че аневризмата от ден на ден пораства.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР