537 лешояди и 2 бледи орли са открити мъртви в

...
537 лешояди и 2 бледи орли са открити мъртви в
Коментари Харесай

Над 500 застрашени лешояди са умрели от отравяне в Ботсвана

537 лешояди и 2 бледи орли са открити мъртви в североизточната част на Ботсвана, оповестява Би Би Си. Предполага се, че те са яли отровена мърша на слонове, убити от бракониери. През май месец южноафриканската страна си навлече рецензии от природозащитници, откакто анулира възбраната за лов на слонове.


Повечето от отровените птици са белогръди лешояди, 17 от тях са белоглави, а 28 - качулати лешояди, които са сериозно застрашени от изгубване.

Кореспондентът на Би Би Си в Африка Алистър Лайтиад описа пред медията, че кръжещите към трупове лешояди могат да бъдат видени от километри и затова бракониери постоянно ги отравят, с цел да не бъде проследена активността им.

Според специалисти това е едно от най-големите документирани всеобщи избивания на застрашени типове в историята.

През май месец Ботсвана подвигна възбраната за лов на слонове, въведена през 2014 година от някогашния президент Ян Кама. Общият брой слонове на целия континент Африка е 415 хиляди. В Ботсвана популацията им е към 130 хиляди, което я трансформира в страната с най-вече слонове. Отмяната на възбраната беше аргументирана от държавното управление с зачестелите случаи на заличаване на аграрни площи от огромните бозайници, в това число и ликвидиране на хора.
 Ботсвана обмисля да позволи още веднъж лова на слонове Ботсвана обмисля да позволи още веднъж лова на слонове
Ботсвана обмисля да върне лова на слонове.В страната живее най-голямата популация от тези животни. Вижте повече от Емилия Запартова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР