53% от хората у нас са направили профилактични прегледи през

...
53% от хората у нас са направили профилактични прегледи през
Коментари Харесай

Д-р Николова: Не мога да си обясня как страхът от ваксината може да е по-голям от страха от рака

53% от хората у нас са създали профилактични прегледи през 2023 година Това сподели общопрактикуващият доктор и член на УС на БЛС доктор Гергана Николова в подкаста на БНР „ В центъра на системата “. По думите й растежът на осъществените профилактични прегледи за интервала 2022 - 2023 година е поради усилена работа на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари, на БЛС и на НЗОК.

„ Очакваме развиване по нашето предложение пред НЗОК да се изработят критерии, по които пациентите да получават по-бърз достъп до направление за ЯМР, имаме огромно схващане досега от Здравната каса това да стане. Коментираме сега с НЗОК за бройките на скенери и ЯМР, за които има предели и ограничавания за приемане. Те се отпускат от експертите в СИМП – има предел на броя на скенерите и позволителен режим за ЯМР. Нашето предложение е проучването за ЯМР по НЗОК да се изведе в извънболничната помощ, когато става дума за бърза диагностика, и да не се постанова пациентът да лежи три дни по клинична пътека в болница “, сподели доктор Николова.

Тя прикани родителите, които са пропуснали да слагат имунизацията на децата си на година и един месец и на 12 години за морбили, паротит и рубеола, да го създадат, тъй като сега сме в сериозен риск поради взрива на болни от морбили в прилежаща Румъния. „ Ваксина може да се сложи, даже в случай че не се знае имунизационният обсег. Там 26 деца починаха от заболяването. Според последните данни за 2021/2022 година имунизационният обсег при децата се е покачил, само че към момента има какво да желаем, тъй като ние, персоналните лекари, желаеме да достигнем % от 97- 98%, с цел да сме спокойни. Защото ние можем да викаме, да каним, само че когато някой човек не желае, не можем да го имунизираме принудително. А предвид на забавените имунизации поради пандемията, това че огромна част от децата не са имунизирани по медицински аргументи, влизащите в страната ни деца бежанци с неуточнен имунизационен статус, антивасърските настроения у нас, би трябвало да се наваксва в имунизационното покритие у нас “, разясни доктор Николова.

Общопрактикуващият доктор заяви, че в края на януари се чакат и първите доставки от пневмококови ваксини за хора на и над 65 години по програмата на Министерство на здравеопазването, която до момента включваше единствено противогрипните ваксини. Поетапно всяка година ще се имунизират по 5 на 100 от подлежащите пациенти. „ Включихме тази ваксина за възрастните хора, с цел да предотвратим тежките пневмонии, изключително при тези с тежки хронични болести, като имунизацията ще ги пази от това да не им се постанова да одобряват постоянно антибиотици, да нямат антибиотична устойчивост, да не влизат в болница. Пневмококовата ваксина ги пази от 13 най-чести варианта, които предизвикват сериозните болести и са включени трите съществени, които предизвикват в България тежките пневмонии. Ваксината се слага еднократно, а не всяка година, както е при противогрипната “, сподели доктор Николова.

Тя изрази удивление, че едвам 3% е обсегът на имунизираните против рак на маточната шийка.

„ Вече се откри, че тази ваксина пази и момчетата, тъй като HPV вирусите предизвикват рак на половата система и при мъже, и при дами, на орофаринкса, даже има данни, че има отношение и към рак на белия дроб. Аз не мога да си обясня като доктор по какъв начин страхът от имунизацията може да е по-голям от страха от рака “, сподели още доктор Николова.

По настоящата тематика за това, че медицинските бележки за учениците ще са забележими в пациентското досие, доктор Николова съобщи, че това е от голяма важност само за родителя, в случай че желае да разбере дали детето му не е стъпало някъде и е получило здравна записка, без той да знае.

„ Пациентското електронно досие е доста потребно, само че ние към момента ние като общопрактикуващи лекари нямаме достъп до електронните досиета на нашите пациенти, въпреки че е написано в Наредба, че би трябвало да имаме достъп. Аз адресирам непрестанно информация към НЗИС, само че когато Ви изпратя на кардиолог, той пък Ви изпрати на следващ експерт или проучвания, аз към този момент нямам връзка с здравната информация от тези следващи визити, прегледи, проучвания. Това е проблем за пациента, тъй като когато по-късно се върнете при мен, вие не помните цялата здравна информация, нито медикаментите, които са ви изписвали – това е информация, която употребява мен като доктор. Не знам за какво нямаме достъп, само че това не е в полза на пациентите и доста тежко нарушава лечебните благоприятни условия на лекарите, при които те отиват “, съобщи още доктор Николова и добави, че няма по какъв начин персоналните лекари да осведомят и пациентите за здравните им досиета, тъй като те не са админи, а лекуват.

По отношение на електронните предписания доктор Николова съобщи, че и след гратисния интервал до края на март антибиотиците би трябвало да се изписват и по двата метода – на бяла хартиена рецепта и електронно. „ Защото хартиените предписания са годни за други страни. И в случай че лекарят е на домашно посещаване, той не може да изпише електронна рецепта през телефона, тъй като рецептата се предхожда от амбулаторен лист за обзор, на който пациентът е задължен да сложи автограф, а това не може да стане през приложението на телефона “, изясни тя.

По думите й информацията в телефона за пациентите не е предпазена по този начин, както е предпазена на компютъра в кабинета в ДКЦ.

В отговор на въпрос какъв министър на опазването на здравето ще има след март месец, доктор Николова сподели, че не знае, само че няма никакви несъгласия със настоящето управление. „ Но дано да си пожелаем хората, които управляват, да имат предпочитание да видят по какъв начин ние работим. Аз ще поканя всеки един от тях за 7 дни да поработи в моя кабинет, тогава административната тежест и решенията, които се вземат с лека ръка от време на време, тъй като в профил наподобяват доста лесни, ще намалеят “, заключи доктор Гергана Николова.

Целия епизод на подкаста може да чуете 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР