53,2 млн. лева ще струват всички дейности по почистването на

...
53,2 млн. лева ще струват всички дейности по почистването на
Коментари Харесай

Цената на почистването на Пловдив скочи на 53 млн. лева, такса „Смет” обаче няма да се вдига

53,2 млн. лв. ще костват всички действия по почистването на града, сметосъбирането и сметоизвозването за 2024 година. Това демонстрира плана за план-сметката за приходите и разноските за дейностите по почистването, които ще се гласоподават от Общинския съвет.
Прочетете още
Това е с 5,5 млн. лв. повече в сравнение с разноските, които са регистрирани през 2023 година за дейностите по почистването. Разликата идва главно от два фактора – единият е повишението на минималната работна заплата, с което значително се подвигат разноските в двете общински предприятия „ Чистота ” и „ Градини и паркове ”, както и услугата по преправка на боклуци в екологичния цех в „ Шишманци ”  от 29,92 лева без Данък добавена стойност на 50,31 лева без Данък добавена стойност на звук признат боклук.

Въпреки повдигането на разноските, такса „ Смет ” няма да се подвига нито за физическите, нито за юридическите лица. Сумата се чака да се покрие от отчисленията към Регионална инспекция за опазване на околната среда, които не са усвоени от Община Пловдив, както и целеви прехвърляния от държавното управление във връзка повдигането на минималната работна заплата. Въпреки това събраните доходи от Твърди битови отпадъци от 2023 година са 42 млн. лв., което значи, че градските управляващи би трябвало да вдигнат и събираемостта на данъка.

За 2024 година общо разноските са 53 266 797 лева разпределени, както следва: за дейностите по „ Сметосъбиране и сметоизвозване “ – 15 411 125 лева.;  „ Обезвреждане на битовите боклуци в депа или други уреди “ – 9 126 529 лева.; „ Поддържане чистотата на териториите за публично прилагане “ – 28 729 143 лева

От справката е видно, че единствено издръжката на Оперативна програма „ Чистота ” е 35 млн. лв., като от тях 15 млн. лв. за сметосъбирането, а още 20 млн. лв. за почистването на улици, тротоари и други. Другото огромно общинско предприятия – „ Градини и паркове ” коства на пловдивския поданик над 5 млн. лв. годишно.

Очаква се план-сметката да бъде гласувана до месец от Общинския съвет, като евентуално това ще се случи с бюджета за 2024 година, който ще бъде показан в близките  дни от кмета Костадин Димитров.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР