523 проверки са извършени от Комисията за защита на потребителите

...
523 проверки са извършени от Комисията за защита на потребителите
Коментари Харесай

Димитър Данчев: Предстоят засилени проверки срещу спекулата по време на празниците

523 инспекции са осъществени от Комисията за отбрана на потребителите и Държавната комисия по стоковите тържища и борсите

„ В Министерството на стопанската система и промишлеността работим да не допуснем развихрянето на далавера на гърба на по този начин или другояче влошената икономическа конюнктура в страната и на гърба на хората. “ Това съобщи заместник-министърът на стопанската система и промишлеността Димитър Данчев в предаването „ Събуди се “ по Нова телевизия.

По думите му въпросът на въпросите сега е обвързван с цените и инфлацията. „ Високите цени, които се появиха последните месеци на редица хранителни артикули, са провокирани в съществена степен от високите цени на електрическата енергия и вносните горива. Но в последния един месец те бяха в допълнение усложнени от рецесията в Украйна “, разяснява зам.-министърът.

Според Данчев огромна част от търговците ще се опитат да спекулират с цените поради несигурността на пазара. „ Затова и ние от Министерството на стопанската система и промишлеността направихме тези инспекции през целия март месец. Те обгръщат освен пазара на горива, само че и пазара на главните хранителни артикули. 523 инспекции са осъществени от Комисията за отбрана на потребителите и Държавната комисия по стоковите тържища и борсите “, изясни той като добави, че на няколко места са открити използване на нелоялни търговски практики.

„ Проверки по време на идните празници ще има “, безапелационен бе зам.-министърът на стопанската система и промишлеността като добави: „ Комисията за отбрана на потребителите към този момент е изпратила писма до Българската организация по сигурност на храните, Държавната организация по стоковите тържища и борсите и до Национална агенция за приходите. Още тази седмица стартират взаимни инспекции на 4-те органа точно, с цел да се предотврати вероятната далавера “, съобщи той.

Димитър Данчев напомни, че през последните няколко месеца държавното управление е подхванало доста огромни ограничения, с цел да компенсира индустриалните цени в редица браншове. „ Особен запас беше изразходван през бюджета за компенсиране на високата цена на електрическата енергия за бизнеса. До 1 април се компенсираше цена от 250 лева за мегаватчас, в този момент към този момент ще е 300 лева Следим всички ограничения, които се ползват в останалите членки на Европейския съюз в актуалната обстановка “, уточни той като добави, че Международният валутен фонд утвърждава прилаганите в България ограничения.

Димитър Данчев изясни, че държавното управление върви малко по малко и първоначално ще бъде подкрепена най-засегнатата група от популацията – хората, които са енергийно най-бедни. „ Правителството към този момент разгласи и ще го създадем по допустимо най-хубавия метод – посредством идната актуализация на бюджета. Тя се прави точно, с цел да се посрещнат повишените обществени разноски за издръжката на българските жители “, добави той.

„ Засега не е обсъждано в обединението понижаване на Данък добавена стойност на главните хранителни артикули в границите на обединението, само че ние от Българска социалистическа партия от дълго време предлагаме да се понижи ДДС-то на продуктите от дребната потребителска кошница “, сподели още Данчев.

По думите му налагането на таван на цените е мярка, прилагана от редица европейски страни, която се разисква и у нас. „ Макар и да имаше огромна рецензия във връзка с ограниченията за зърното, които предприе държавното управление, се съблюдава тъкмо закона. Както се видя тази мярка даде резултат. Правителството е ориентирано да закупи нужните количества на пазарна цена и пазарни условия на пшеница, слънчоглед и царевица по този начин, че да обезпечи индустриалните потребности на страната до края на идната година “, заключи зам.-министър Данчев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР