5200 приватизационни сделки могат да бъдат разследвани и ако някъде

...
5200 приватизационни сделки могат да бъдат разследвани и ако някъде
Коментари Харесай

ГЕРБ са убедени, че 5200 приватизационни сделки могат да бъдат разследвани


5200 приватизационни покупко-продажби могат да бъдат разследвани и в случай че някъде се открие закононарушение, да се носи наказателна отговорност – тъй като минаха много години от по-голяма част от покупко-продажбите, някои от предприятията към този момент не съществуват, а други са препродадени няколко пъти. Това разяснява депутатът от ГЕРБ Тома Биков във вторник пред бТВ във връзка предлагането на партията му за промени в конституцията, посредством които да отпадне отминалостта за приватизационни закононарушения.

Генезисът на корупцията е там (в приватизацията – бел.ред.) През 1991 – 92 година едни хора фактически се разсъниха богати за една вечер и българите не можаха да схванат по какъв начин, добави Биков.

Приватизационни покупко-продажби няма да бъдат разваляни, а ще се търсят санкции за отговорните за неизгодните раздържавявания, сподели и ръководителят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов (ГЕРБ) пред Българска национална телевизия, ден откакто в партийната централа на ГЕРБ бе показано желанието за проверка на главния закон.

Той разясни, че няма по какъв начин да се скапват покупко-продажби, в случай, че в някои случаи предприятията към този момент ги няма, а други са препродадени. Кирилов акцентира също, че няма да има и нови процеси във връзка с покупко-продажби, за които съдът към този момент се е произнесъл.

В същото време пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова разяснява, че смяната в конституцията не давала учредения за дейности. " Не се бъркаме в гражданския оборот ", разгласи тя. Ако след това се докажело, че има осъществено закононарушение, трябвало да се премине към лишаване на имуществото, като се употребяват наредбите на Наказателния кодекс.

Коментирайки тематиката пред бТВ, депутатът от ГЕРБ Тома Биков посочи, че самодейността за започване на следствия на приватизационни покупко-продажби се оставя на съда и прокуратурата, само че и от ГЕРБ щели да подадат съответни сигнали.

Попитан за какво се желае смяна на конституцията, а не на Наказателния кодекс, Кирилов уточни, че се взима поради предходният опит за отпадане на отминалостта. Става дума за закононарушенията по време на комунизма, за които през септември 2015 година депутатите одобриха да няма отминалост, само че Конституционният съд отхвърли текстовете, като противоречащи на главния закон на страната.

На въпрос, за какво се приказва за отпадане на отминалостта за интервала 1992-2017 година, а не и по-късно, Кирилов уточни, че на процедура приватизацията е завършила доста от дълго време, а и даже да се стигне до продажба на нови държавни активи естествената отминалост ще е задоволителна, в случай че процесът за следене и наказване на сходни покупко-продажби се реализира.

Данаил Кирилов сподели, че би следвало да се проверяват и покупко-продажби, към които сегашният водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова има отношение. " Не знам дали приватизацията на " Техноимпекс " ще е измежду тях ", посочи Кирилов.

Тома Биков загатна, че се засяга и тази договорка. На въпрос, дали ще се преглежда приватизацията на " Булгартабак ", осъществена от второто държавно управление на Бойко Борисов, той отговори, че няма потребност това да се прави, тъй като от нея са получени 200 милиона $, " а не 70 000 $, що се касае за едно дружество в предишното с активи за милиони в целия свят ".

Тома Биков даде да се разбере, че самодейността на ГЕРБ е в отговор на вота на съмнение, който Българска социалистическа партия провежда. “Правим това нещо в подтекст. Напоследък доста се приказва за битка с корупцията. Генезисът на това, което назоваваме корупция, е там. 1991-1992 година, едни хора се разсъниха богати и то без да имат особени качества ", сподели депутатът от ГЕРБ.

Той посочи, че ръководещата партия желала още в предходния си мандат да направи сходни промени, само че рухването й от власт осуетило проектите и в този момент " това става в първия вероятен миг ".

" Не сме срещу приватизацията по принцип. Тя беше нужен инструмент, само че я организирахме постепенно и мръсно ", добави Биков. Той разясни, че по време на тежката икономическа рецесия при ръководството на Българска социалистическа партия предприятията са били унищожени, а след това са купени на безценица.

И Биков, и Атанасова в две разнообразни малките екрани, едновременно показаха вяра, че и другите парламентарни партии, в това число Българска социалистическа партия, ще поддържат препоръчаните промени в конституцията. Данаил Кирилов от своя страна посочи, че даже това да не стане, отново може да минат текстовете, само че при второто, отсрочено гледане на законопроекта, където са нужни 160 гласа, или две трети от гласовете на депутатите, а не квалифицирано болшинство (или 180 гласа). Подобен сюжет обаче щял да забави приемането на измененията с най-малко два месеца.

Кирилов разгласи, че към този момент има съгласие с съдружния сътрудник в ръководството да се поддържа новият текст в конституцията. Движение за права и свободи, които също показаха подготвеност да поддържат измененията, стигнали до това мнение независимо.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР