520 души са влезли в затвора, защото са карали пияни

...
520 души са влезли в затвора, защото са карали пияни
Коментари Харесай

За 6 месеца: 520 души са влезли в затвора, хванати пияни или дрогирани зад волана

520 души са влезнали в пандиза , тъй като са карали пияни или дрогирани . Това демонстрират данните за първите шест месеца на годината. Статистиката беше направена от прокуратурата след питане на.

Над 4 000 досъдебни производства са формирани против пили и дрогирани водачи през първите шест месеца на годината, сочат още данните. Внесени са над 1800 обвинителни акта, а подписаните съглашения са над 1700 . От наложените над 8500 санкции на пияни и използвали опиати водачи, най–много са получили условни присъди – над 3 000 души. Следват тези, които са се разминали единствено санкции – над 1770.

Екип на NOVA направи и питане какъв брой са прекратените от прокуратурата досъдебни производства. Оказаха се, че такава статистика няма. Повод за запитването ни бяха документи с които NOVA разполага. Постановления на прокурори за преустановяване на наказателни производства против пияни и дрогирани водачи. Те са от края на предходната и началото на тази година.

Пътни служители на реда виждат, че първокласен джип криволичи в центъра на София . Спрян е за инспекция. Дрегерът демонстрира, че дамата зад кормилото е пила. А кръвните проби регистрират 2.4 промила. Пред обвиняването тя разказала, че била на бар с приятелки, където пили безалкохолни коктейли. При тях пристигнал чужд мъж, който ги почерпил от бутилка с незнайно наличие. Решението на прокурора: „ Няма доказателства, които да сочат и навеждат на безапелационен извод, обвинената да е седнала зад кормилото, знаейки, респективно съзнавайки, че директно преди този момент фактически е използвала алкохол. Липсват доказателства в противоположна посока ”.

С това наказателното произвеждане против дамата е прекъснато . Не успяхме да я открием на адреса й.

„ И основанието за преустановяване на това досъдебно произвеждане е, че тя не е знаела какво тъкмо е използвала при извънредно икономични претекстове. Това просто е неприемливо. Дори аз съм сюрпризиран. Мнозина, хванати с алкохол, измислят какви ли не комбинации, с цел да се измъкнат, това не намира схващане нито в съда, нито в прокуратурата. Никак не е честна работата в този случай. Това е едно бонифициране на човек, направил закононарушение. Дали става въпрос за корупция или близки и родствени отношение, не са доста прокурорите,  които биха прекратили досъдебно при такива обстоятелства ”, съобщи юрист Людмил Рангелов.

„ Това, което прави усещане, е, че причините за преустановяване на прокуратурата са извънредно лаически , бих споделил. Те лъхат или на непросветеност, или на корупция. Аргументи от рода пихме с приятелки безалкохолни коктейли и неизвестен мъж ни почерпи и тестът е 2.4, само че тъй като не знаехме какво ни е черпил чужд мъж, не сме били в съзнанието, че одобряваме алкохол. И прокурорът приключва ”, изяснява Владимир Тодоров от Асоциацията на потърпевшите при произшествия.

В края на февруари в ранни зори в ж.к. „ Младост ” е спрян за инспекция млад мъж. Признал, че е използвал алкохол, тъй като бил смутен от загубата на собствен непосредствен. Отказал да бъде тестван с дрегер. Съставен му е акт и е публикуван ваучър за кръвна проба. Резултатът – 1.64 промила алкохол. Прокурорът обаче приключва досъдебното произвеждане против него, защото „ обвиняването не е потвърдено по неоспорим метод ”.

Въпреки съществуването на осъществено химическо проучване, установяващо централизация на алкохол в кръвта в размер на 1.64 промила, налице е пропуск във връзка с веригата на доказване заради събитието, че откакто той е отказал да бъде тестван с техническо средство, на същия е бил връчен ваучър за здравно проучване и е бил освободен от полицейските чиновници, като независимо се е явил в болнично заведение и е дал биологична проба за проучване. Предвид неналичието на осъществено тестване с техническо средство, чието свидетелствуване да послужи като ориентир и поради дадените от обвинения показания, налице е основателно подозрение по отношение на това каква е била концентрацията на алкохол в кръвта на обвинения все още на прекъсването на автомобила от чиновниците на реда, както и по кое време е образувана откритата в кръвта централизация от 1.64 промила.

„ Съгласно разпоредба 1 за кръвните проби, полицията има обвързване да съпровожда единствено в случай че е открита проба над 1.2 алкохол с дрегер . При отвод от дрегер, индивидът непринудено отива до болница ”, изясни Тодоров.

И още един подобен случай от предходната година в София. При прекъсване на автомобил за инспекция, служителите на реда доловили, че водачът лъха на алкохол , а говорът му е муден. Той отхвърля проба с дрегер. Съставен му е акт и ваучър за кръвна проба. Тя открила 2.12 промила алкохол. Прокурорът обаче намира, че са налице учредения за преустановяване на досъдебното произвеждане.

В съответния случай водачът не е бил съпроводен от полицейски чиновник до болничното заведение и е невероятно да се съберат доказателства установяващи, че в интервала от връчване на талона за проучване до явяването му в здравното заведение не е използвал алкохол.

„ И забавно в единия случай - виновният си признава, че е използвал алкохол и е подготвен да отиде на кръвна проба. Тук прокуратурата отново смята, че е употребявал този интервал да пие в тези 45 минути, което е нелогично ”, съобщи Тодоров.

В началото на тази година още веднъж в центъра на София за инспекция е спрян мъж, който признал, че се лекува по метадонова стратегия. Дрегерът фактически отчел метадон. Мъжът обаче отказал кръвна проба. Прокурорът приключва досъдебното произвеждане.

Мотивът: „ Не се касае за нездравословна корист с наркотични субстанции, а деецът приема метадон от 2017 година по отношение на провеждано здравно лекуване, като това се прави по наставление и под регулярен надзор на лекуващия го доктор ”.

 „ Вероятно и тук не са тествани нещата точно, с цел да се види, че може в миналото да е бил подложен в такава стратегия и да се види, че има спиране. И на това лице метадоновата стратегия му е единствено заслон ”, съобщи юрист Рангелов.

В края на предходната година в „ Студентски град ” за инспекция е спрян млад мъж, който се държал неспокойно по думите на служителите на реда. Потвърдил, че е използвал дрога, само че отказал дрегер. Кръвната му проба посочила, че е използвал наркотично субстанции съдържащо тетрахидроканабинол. Прокурорът и тук приключва досъдебното произвеждане.

Мотивът: „ В съответния случай водачът не е бил съпроводен от полицейски чиновници до ВМА и е невероятно да се съберат доказателства, установяващи, че в интервала от връчване на талона за проучване до явяването му в здравното заведение не е използвал наркотично вещество ”.

„ В случая прокуратурата играе адвокатура, тя не отбраната публичния интерес , а отбраната интереса на тези, които са пияни и дрогирани. И в случай че главната цел на едно наказване, с изключение на да глоби и накаже, другата е да предизвести останалите членове на обществото, респективно приятелския кръг, че те могат да влязат в пандиза, с отнети книжки, наказани на пробация, по този метод те ги оправдават - и по какъв начин се борим с пияните и дрогираните, когато прокуратурата ги оправдава. Не желая да върша резюме на цялата прокуратура, тук виждаме разпореждане на районните прокурори. Но моят апел към административните ръководители, към основния прокурор, да се изследват тези случаи, когато за кръвни проби, се приключват по такива безумни причини. Лъха или на непросветеност или на корупция. Моят апел е основният прокурор да обърне внимание на тези прокурори ”, съобщи Владимир Тодоров.

„ Като защитни на такива лица, които увещавам, че въпросът е по-малко наказване , тъй като тази констатация е непреодолима, в този момент с известно отчаяние разбирам, че съумяват да го преодолеят някои хора по донякъде законно пътища ”, съобщи юрист Рангелов.

 Всички тези случаи са решения на прокурори от Софийската районна прокуратура.

За коментар потърсихме административния началник на Софийската районна прокуратура . Тя отхвърли с аргумента, че не може да разяснява решения на наблюдаващите прокурори. Отправихме покана за изявление и съм наблюдаващите прокурори, взели решенията за преустановяване на досъдебните производства. Те също отхвърлиха среща с екипа ни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР