52-ма души са починали на работното си място 6,7 млн.

...
52-ма души са починали на работното си място 6,7 млн.
Коментари Харесай

НОИ олекна с 6 7 млн лв за трудови злополуки

52-ма души са умряли на работното си място

6,7 млн. лева е изплатил Националният застрахователен институт (НОИ) на чиновници, потърпевши на работното си място. Това излиза наяве от предоставените за " Монитор " данни от осигурителния институт за деветмесечието на 2018 година
В съпоставяне със същия интервал на предходната година разноските по това перо са се нараснали с 540 171, а по отношение на 2015 година с 1,5 млн. лева Ръстът се дължи не толкоз на множеството злополуки, колкото на нарастването на размера на компенсацията, поради по-високите заплати, обясниха от Национален осигурителен институт. Обезщетението е в размер на 90% от среднодневното брутно заплащане на работещите. За деветмесечието на тази година подобен вид отплата са получили 2201 българи. За съпоставяне - за същия интервал на предходната година те са били с към 100 по-малко, а през 2015 година със 732-ма повече. Рекордьори по трудови злополуки през актуалната година са столичани, пловдивчани, варненци и старозагорци, който съставляват 56 на 100 от общия брой на случаите. Най-малко потърпевши е имало в областите Ямбол (13), Кърджали (11) и Силистра (4). Същевременно в 8 от 10 случая случаят се е случил по време на осъществяване на служебните отговорности. На път за работа пък са станали едвам 391 катастрофи. Традиционно служителите са първенци по произшествия, като те изпреварват надалеч по-рискови специалности като строители и миньори. " Административните чиновници водят в статистиката, тъй като в тези действия работят огромен брой обезпечени лица, т.е. има построена система за вписване и отчитане на трудовите злополуки, което подсигурява декларирането им. Докато в другите сектори броят на тези, които работят без контракт, е огромен, което води до неналичието на данни за произшествия ", разясниха от Национален осигурителен институт. Тези, които са избрали да работят на черно, при положение на акцидент, законово няма по какъв начин да защитят правата си. В топ 10 на икономическите действия, в които се случват най-често злополуки, са още сухопътният превоз, хуманното опазване на здравето, търговията и добивът на железни руди.
66 са били смъртните случаи в резултат на трудова акцидент през деветмесечието на 2018 година, като 52 от тях са станали на работа. Родните чиновници пък са изгубили 119 572 календарни дни. Статистиката демонстрира, че жертви на произшествия стават хора с трудов стаж сред 10 и 20 години. Най-предпазливи се оказват тези, които са се трудили повече от 40 години. Същевременно мъжете два пъти по-често от дамите са участници в катастрофи.
За всяка акцидент работодателят би трябвало да уведоми Национален осигурителен институт до 3 дни след случая. В случай, че началникът не осведоми института, потърпевшият може да подаде сигнал в период от 1 година. В тези обстановки чиновници на Национален осигурителен институт и Главна ревизия по труда (ГИТ) проверяват предприятието. Държавните контролни органи наложително ревизират случаите с съдбовен край - тези, при които има повече от трима потърпевши или могат да доведат до неработоспособност.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР