52 км от автомагистрала Хемус“ – първи, втори и трети

...
52 км от автомагистрала Хемус“ – първи, втори и трети
Коментари Харесай

Първите три участъка от АМ „Хемус“ ще са готови до края на 2024 г.

52 км от автомагистрала „ Хемус “ – първи, втори и трети сектор от п. в. „ Боаза “ до пресичането с пътя Плевен - Ловеч, ще бъдат пуснати в края на 2024 година Това заяви заместител министър-председателят и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов по време на ревизия на трасето на автомагистралата на лот 3.

Трите сектора на Автомагистрала „ Хемус “ са в друга степен на осъществяване и до година и половина за пътуващите от Ловеч и района пътят до София по новата автомагистрала ще е по-кратък, сподели министър Караджов. Прогнозното разкриване на строителна площадка за сектори 4 и 5 е през 2022 година, а за сектор 6 - през 2023 година Целта е построяването на Автомагистрала „ Хемус “ в сектора от пътен възел „ Боаза “ до пресичането с първокласния път Русе - Велико Търново да завърши до 2026 година

В момента осъществяването на сектор 1 на автомагистралата от пътен възел „ Боаза “ до пътен възел „ Дерманци “, в това число оборудването, е 65%. Напредъкът на сектор 2 – сред пътните възли „ Дерманци “ и „ Каленик “, е 14%. На сектор 3 - от края на пътен възел „ Каленик “ до пресичането с път ІІ-35, в това число пътен възел „ Плевен “, са изпълнени 38% от строителните действия.

Държавата дължи над 34 млн. лева с Данък добавена стойност след приспаднатите задатъци за осъществени действия по строителството на лот 2 и лот 3. По първия лот няма отговорности. “Важно е бързо да решим въпроса с инхаус договорите и да продължим напред. Иначе има заплаха огромната фантазия, каквато е построяването на автомагистрала „ Хемус “, да се трансформира във крушение “, разяснява министър Караджов. Той заяви, че през февруари е показал в Министерския съвет оперативна информация и е изискал подпомагане за разрешаване на проблема.

Министърът бе безапелационен, че настоящите поправки и поддръжката на републиканската пътна мрежа би трябвало да бъдат възобновени неотложно. До началото на май би трябвало да завърши работата на комисията, която ревизира всеки документ за заплащане. До тогава тя би трябвало да показа отчет дали действително са осъществени дейностите, за които се претендира заплащане и на какви цени. Когато са ясни резултатите от инспекцията, може да стартира разплащане към компаниите. То може да стане и непосредствено през Министерството на финансите, изясни районният министър.

За 2022 година предпочитани обекти за област Ловеч са създаване на моста над река Вит при с. Гложене, ремонт на 37 км от третокласния път Садовец - Дерманци - Торос - Гложене, както и правенето на софтуерен план за настоящ ремонт на сектори от първокласния път Ябланица - Гергов хан, второкласния път Лешница - Каленишки ханове и третокласните пътища Луковит - Дерманци - Угърчин - Микре, Орешак - (Дебнево - Велчево) и Борима - Дълбок дол - гара Добродан. Те са включени в капиталовата стратегия за съществени и настоящи поправки на територията на региона. През тази година следва да бъде оповестена социална поръчка и за избор на реализатори за разработване на механически планове за главен ремонт на път II-35 Троян - Кърнаре в сектора на местността „ Беклемето “ по билото на Стара планина и създаване на оборудването за снегозащита. Обществени поръчки за разработване на механически планове предстоят и за 30 км от пътя Плевен - о.п. Ловеч - Троян - Кърнаре и път III-3504 Ловеч - Радювене - Орляне - Угърчин. Предвижда се и главен ремонт на оборудване на третокласния път Вълчитрън - Дренов - Дойренци в с. Дренов, както и на моста над р. Бели Осъм при започване на пътя Шипково - Рибарица. Ще бъде обновена непрекъснатата организация на придвижване и ще се обезопаси сектор от пътя Коритна - Български извор - Микре - граница Габрово, който е с дължина 69 км.

Пред министър Караджов кметовете на общините от област Ловеч сложиха казуса с незавършените от предходната година поправки на сектори от републиканска пътна мрежа. Министърът акцентира, че точно поради незавършените близо 280 обекта в цялата страна е значимо Народното събрание да позволи на Агенция „ Пътна инфраструктура “ да ги приключи по настоящите контракти. По тях са стартирани и 5 пътни сектора в област Ловеч с обща дължина малко над 74 км. Срокът за завършването им е друг, като крайният е месец юли т. година

По време на работната си среща с кметовете Гроздан Караджов съобщи, че сериозният дисбаланс сред Северна и Южна България е точно поради разликите в инфраструктурното развиване. „ Подобни несъответствия не са присъщи за развитите общества. Въпросът по какъв начин да издигнем един район да се развива по-бързо зависи от свързаността с другите райони, както и на страната със прилежащите страни “, акцентира министърът.

*Източник: www.api.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР