52 км от АМ „Хемус“ – първи, втори и трети

...
52 км от АМ „Хемус“ – първи, втори и трети
Коментари Харесай

МРРБ: Първите три участъка от АМ „Хемус“ ще се готови до края на 2024 г.

52 км от Автомагистрала „ Хемус “ – първи, втори и трети сектор от пътен възел „ Боаза “ до пресичането с пътя Плевен - Ловеч, ще да бъдат пуснати в края на 2024 година Това заяви районният министър Гроздан Караджов по време на ревизия на трасето на автомагистралата на лот 3.
„ Трите сектора на Автомагистрала „ Хемус “ са в друга степен на осъществяване и до година и половина за пътуващите от Ловеч и района пътят до София по новата автомагистрала ще е по-кратък “, съобщи Караджов.
Прогнозното разкриване на строителна площадка за сектори 4 и 5 е през 2022 година, а за сектор 6 - през 2023 година Целта е построяването на Автомагистрала „ Хемус “ в сектора от пътен възел „ Боаза “ до пресичането с първокласния път Русе - Велико Търново да завърши до 2026 година
„ В момента осъществяването на сектор 1 на автомагистралата от пътен възел „ Боаза “ до пътен възел „ Дерманци “, в това число оборудването, е 65%. Напредъкът на сектор 2 – сред пътните възли „ Дерманци “ и „ Каленик “, е 14%. На сектор 3 - от края на пътен възел „ Каленик “ до пресичането с път ІІ-35, в това число пътен възел „ Плевен “, са изпълнени 38% от строителните действия. Държавата дължи над 34 млн. лева с Данък добавена стойност след приспаднатите задатъци за осъществени действия по строителството на лот 2 и лот 3. По първия лот няма отговорности “, оповестяват още от Министерство на регионалното развитие.
“Важно е бързо да решим въпроса с ин хаус договорите и да продължим напред. Иначе има заплаха огромната фантазия, каквато е построяването на автомагистрала „ Хемус “, да се трансформира във крушение “, съобщи Караджов.
Той заяви, че през февруари е показал в Министерския съвет оперативна информация и е изискал подпомагане за разрешаване на проблема.
Регионалният министър съобщи, че настоящите поправки и поддръжката на републиканската пътна мрежа би трябвало да бъдат възобновени неотложно.
„ До началото на май би трябвало да завърши работата на комисията, която ревизира всеки документ за заплащане. До тогава тя би трябвало да показа отчет дали действително са осъществени дейностите, за които се претендира заплащане и на какви цени. Когато са ясни резултатите от инспекцията, може да стартира разплащане към компаниите. То може да стане и непосредствено през Министерството на финансите “, изясни Караджов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР