518 млн. лв. глоби на КАТ влезли в хазната за

...
518 млн. лв. глоби на КАТ влезли в хазната за
Коментари Харесай

Българските шофьори платили всички избори от 2017 г. насам

518 млн. лева санкции на КАТ влезнали в хазната за 5 години
Провал на вътрешните министрите Рашков и Демерджиев през 2022 година

България води черната ранглиста по жертви в Европейски Съюз



Българските водачи заплатиха с санкции всички избори, извършени в последните 5 години. Близо 518 млн. лева е сумата, импортирана в хазната от извършители по пътищата от 2017 година до 2022 година в това число. За същия интервал за всички типове избор - парламентарен, локален и президентски, страната е дала 521 млн. лева Данните заяви пред “Труд news ” Христо Радков, ръководител на Българското обединяване на водачите (БОШ), който е получил от Министерство на вътрешните работи отговори по Закона за достъп до публичната информация.



“Изключително сериозен проблем е, че при такива съвсем двойни повишавания на събираните от санкции, България за 2016 година е на първо, а за всички последващи години е на второ място измежду страните от Европейския съюз по брой на починали от пътно-транспортни катастрофи. Изключение прави единствено 2020 година когато за малко е на трето ”, разяснява Радков. Той уточни също, че най-вече милиони са събрани през годините на Коронавирус пандемията - 2020 година и 2021 година. А след края є - през предходната година, има фрапантен спад, който връща сумите на равнищата от 2017 година. Обяснението най-вероятно е в калпавата работа на “редовния ” вътрешен министър Бойко Рашков и неговия длъжностен правоприемник Иван Демерджиев, които дори не съумяха да измислят някакъв метод издадените от КАТ актовете и фишовете да бъдат връчвани.

“Друго фрапантно нещо е разминаването сред цената на наложените санкции и броя на жертвите на произшествия за съответната година. През тези пет години има единствено две - 2020 и 2022 година, в които починалите са по-малко от миналата година. От отговорите на Министерство на вътрешните работи се схваща, че през 2020 година те са издали актове и фишове за 158 млн лева, а през 2022 година - за 165 млн лева, до момента в който за 2021 година сумата е била 181 млн лева Това е абсурд - колкото по-малко санкции постановат, толкоз българските пътища стават по-безопасни. Казано на смешка - да спрат въобще да глобяват и няма да има нито един умрял годишно ”, сподели още шефът на БОШ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР