51 души са получили натравяне в югоизточния сръбски град Пирот,

...
51 души са получили натравяне в югоизточния сръбски град Пирот,
Коментари Харесай

Товарен влак с амоняк дерайлира в Пирот, 51 са в болница

51 души са получили натравяне в югоизточния сръбски град Пирот, след приключване на амоняк при дерайлиране на товарен трен, приближаващ от България.

Седем души са настанени в болница в близкия град Ниш.

Обявено е изключително състояние в някои региони на Пирот, заяви кметът на града Владан Васич.

Изтекло е огромно количество газ в атмосферата, само че съгласно железопътната компания " Сърбия Карго ", случаят е станал отвън обитаемоте региони на Пирот. Затова няма жертви и съществено потърпевши.

В дерайлиралата комбинация е имало 20 вагона-цистерни и най-малко един от тях е паднал в река Нишава, показва сръбската социална телевизия.

Контактът с водата е довел до мощна химическа реакция. Властите приканват хората да не излизат заради риск от отравяне. Затворена е автомагистралата към България.

Влакът е с български товар, само че няма по какъв начин да се търси отговорност от страната ни за случилото се, защото все още на дерайлирането композицията е била оперирана от сръбските държавни железници. Това съобщи в " Денят стартира " по Българска национална телевизия заместник-министърът на превоза Красимир Папукчийски.

" Влаковата комбинация е с български товар и е натоварена на територията на България. Всички 20 вагона са френски и немски като са наети, превозени от български частен оператор до границата със Сърбия, където композицията е предадена на сътрудниците от сръбския държавен железопътен оператор. Машинистите са от страна на сръбския оператор. Не може да се търси отговорност от България в случай, че сръбските железници са приели механически влака на границата и са поели оттова ", съобщи заместник-министърът на превоза Красимир Папукмийски.

България е предложирла помощ за справяне с случая. В момента сръбските управляващи проучват дали има потребност от такава.

По информация на българските управляващи са се обърнали 3 вагона от композицията. При дерайлрирането има спукан балон на едната от амонячните цистерни, което е довело до сериозен разлив. От другите два обърнати вагона е имало теч откъм капаците, само че той бързо е овладян.

Консулът ни в Ниш: Няма потърпевши българи при случая с дерайлиралия трен с амоняк

Няма потърпевши българи при случая в Пирот, където дерайлира български товарен трен, претрупан с амоняк, съобщи за " По света и у нас " българският консул в Ниш Димитър Цанев.

" Първата информация за случая получихме от наши сънародници, които потърсиха връзка с генералното консулство в Ниш. След обзор на шест от тях се оказа, че положението им не е притеснително и са освободени към сегашния миг. Има потърпевши 51 сръбски жители и доколкото знам - гръцки жители, които са в положение, налагащо болнично лекуване. Един или двама от тях са с заплаха за живота ", съобщи Цанев.

От Министерство на външните работи предлагат на българските жители да не пътуват към този регион. Разследването на място продължава.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР