500 служители на реда постоянно ще дежурят в Света София.

...
500 служители на реда постоянно ще дежурят в Света София.
Коментари Харесай

500 полицаи ще охраняват постоянно Света София в Истанбул

500 чиновници на реда непрекъснато ще дежурят в " Света София ". Това съобщи турският президент Реджеп Ердоган, представен от БГНЕС.
На 10 юли Върховният административен съд на Турция анулира решението от 1934 година за превръщането на " Света София " в музей. Веднага по-късно Ердоган разгласи, че е подписал декрет за превръщането на катедралата в джамия, с което се дава началото на мюсюлманските служби там. Първата мюсюлманска молитва бе осъществена в " Света " София на 24 юли.
" Света София " е учредена от византийския император християнин Юстиниан I и открита на 27 декември 537 година В продължение на към хиляда години катедралата е била най-големият храм в християнския свят. След завладяването на Константинопол от османците и рухването на Византийската империя през 1453 година катедралата е превърната в джамия, само че от 1934 година постройката с декрет на създателя на актуалната турска страна Кемал Ататюрк става музей и е включена в листата на ЮНЕСКО за международното културно завещание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР