500 милиона лева за ремонт на язовирите са отпуснати през

...
500 милиона лева за ремонт на язовирите са отпуснати през
Коментари Харесай

Ремонтирани са само 86 от 414 язовира

500 милиона лв. за ремонт на язовирите са отпуснати през 2018 година

Едва 86 от 414 са ремонтираните язовири, които трябваше да бъдат оправени от държавното сдружение “Монтажи ” и за които през 2018 година бяха отпуснати 500 млн. лева, информира .

Това демонстрира отчет за напредъка на дейностите към началото на септември, оповестен на страницата на “Монтажи ”. В рамките на един месец - от началото на август, е приключен един язовир. Към първи юли ремонтирани са били 76, а към 1 юни - 68.

Последният отчет демонстрира, че 8 язовира са на финалната права и са със степен на комплектност на строителството над 90%. Той обаче отразява напредъка на ремонтно-възстановителните работи за 267 язовира, тъй като единствено те са предоставени за осъществяване от Държавната консолидационна компания на дъщерното ѝ сдружение “Монтажи ”. Това е записано към 18 април тази година, което значи, че от този момент ДКК не е възлагала поправки.

От тези 267 язовира на 140 въобще не са стартирани ремонтни действия, а са на стадий планиране.

Прави усещане също, че много от язовирите са с преустановен контракт - или на 15 януари, или на 16 март 2021 година

Преди година Кирил Петков, който тогава беше длъжностен министър на стопанската система, разкри, че приключените язовири са единствено 10, като те даже не са имали позволение за градеж и са противозаконни. Освен това строителството било направено на повишени цени - 5 пъти на превоза и 2 пъти на бетона.

На уеб страницата на “Монтажи ” са оповестени някои единични цени - да вземем за пример за бетонпомпа сумата е 195 лева без Данък добавена стойност на машиносмяна. Също по този начин са качени и фактурите за всички подписани контракти за покупка на бетонови смеси. От тях излиза наяве, че цените за кубик варират сред 70 и 105 лева, като най-често срещаната сума е 95 лева

Държавната компания получи финансирането от 500 млн. лева посредством инхаус процедура - т.е. без конкурс, а с непосредствено възлагане. А по-късно посредством контракти за доставка на материали и наем на техника в действителност ремонтите са били трансферирани към частни компании. Прави усещане, че доста от тях са подписани с едни и същи компании.

За да се реши казусът с противозаконните градежи, сегашният длъжностен министър на районното развиване Иван Шишков предложи за публично разискване корекция в Закона за устройството на територията (ЗУТ), с които те да се узаконят. Това ще се приложи освен за язовирите, само че и за към този момент издигнатите детайли по новите лотове на автомагистрала “Хемус ”, за които също не е имало издадени строителни бумаги.

Преди две седмици Шишков разяснява, че са правени опити за прикриване на противозаконните поправки на язовири. “През февруари тази година е формирана комисия от Министерството на районното развиване и Министерството на стопанската система и промишлеността, която излиза с решение, че ремонтите са спешни и не е имало потребност от издаване на разрешителни за градеж за ремонтите. Има и тълкувателно писмо до всички основни архитекти на общините да издадат строителни позволения за осъществени спешни поправки на язовирите. Това е смущаващо ”, описа тогава Шишков.

През февруари предходната година пък Народното събрание разпореди на Сметната палата да направи одит на “Монтажи ” по отношение на ремонта на 414-те язовира. Одитът беше изпратен на прокуратурата тази година, само че по-късно беше засекретен до привършване на вероятно наказателно произвеждане.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР