50% от българите страдат от високо артериално налягане, но голяма

...
50% от българите страдат от високо артериално налягане, но голяма
Коментари Харесай

Проф. Постаджиян: 50% от българите страдат от високо артериално налягане

50% от българите страдат от високо артериално налягане, само че огромна част от тях не знаят това, заяви проф. Арман Постаджиян, ръководител на Българската лига по хипертония, пред bTV.

По думите му повода е, че високото кръвно постоянно няма никакви признаци. „ Когато има признаци е относително елементарно. Обичайно те са тилно главоболие или случайно измерена по-висока стойност. За страдание, в една част от случаите признакът е непосредствено инсулт или инфаркт. Това желаеме да променим. Хората да знаят стойностите на своето артериално налягане, да знаят кое е обикновено и там, където е нужна намеса, тя да бъде осъществена “, сподели проф. Постаджиян.

Той добави, че естествените стойности са под 135 на 85 mmHg, в случай че човек самичък си го мери. В случай, че кръвното бъде измервано от експерт, стойностите са малко по-високи, защото хората реагират, когато се упражнява някакво деяние върху тях. Тогава обикновено е под 140 на 90 mmHg.

По данните на Българската лига по хипертония обаче пораства броят на младите мъже и дамите сред 35 и 65 години, при които се открива високо кръвно налягане. Има и наклонност за липса на съответен надзор върху хипертонията, без значение от провежданото лекуване. Изводите са на база на извършени през последните три години акции за скрининг, в които са се присъединили над 10 000 души.

През 2022 година през скрининга минават 4027 български жители в 16 регионални града на междинна възраст 61,7 година Делът на хипертониците, т.е. хората, приемащи терапия или с измерени стойности на артериалното налягане над 140/90 mmHg по време на скрининга, надвишава 70%, като следени на фона на провеждана терапия са 46%, респективно 34,8% от участвалите. Прави също по този начин усещане възходящата периодичност на новоустановена хипертония измежду избрани групи като млади мъже и дами на междинна възраст. Наблюдава се също съпътстващ товар от голям брой спомагателни рискови фактори. Установена е неподходяща наклонност за липса на съответен надзор на артериалното налягане без значение от провежданата терапия (40,7% против 36% в предишни кампании). Няма значима воля и блян към отвод от тютюнопушене, разширение на физическата интензивност и понижен банкет на сол, които имат потвърден удобен резултат за намаление на кръвното налягане, регистрират от Българската лига по хипертония (БХЛ).

По случай днешния Световен ден за битка с хипертонията продължава проведената от тях акция за премерване на кръвното налягане в разнообразни градове у нас. Графикът на скрининга е поместен на .

В рамките на акцията хората ще бъдат осведомени за рисковете от хипертонията, ще получат осведомителни материали със препоръки за здравословен живот, за стойностите на кръвното налягане и по какъв начин да разпознават неговото повишаване.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР